Index Vakbarát Hírportál

Hétmilliós mobilszámla néhány fotóért

2013. szeptember 19., csütörtök 18:51 | aznap frissítve

20 ezer fontot számlázott ki egy angol nőnek a mobilszolgáltatója néhány fénykép internetes megosztása miatt. A 40 éves anyuka törökországi nyaralásáról töltött fel néhány képet a Facebookra, ebből jött össze a forintban úgy 7 milliónyi összeg. Az egész nyaralás 700 fontba került, vagyis majdnem harmincszor mehetett volna el egy hasonló utazásra, ha nincs a gigaszámla.

Helen Christie ráadásul a nyaralása előtt szeretett volna vásárolni egy napi hatfontos mobil internetcsomagot, de az Orange nem engedte, mert ezzel már túllépte volna a rendes napi limitjét. Így hát maradt a nyaralás közbeni, kedvezmények nélküli roaming, majd hazatérve egy számla arról, hogy naponta 2700 fontba került az alkalmi internetezés.

Miután a nő a sajtóhoz fordult, a telefontársaság a „kivételes körülmények miatt” elengedte a 19656 fontos tartozás nagy részét és már csak 875 fontot követel. Az áldozat viszont még ezt sem szívesen fizetné ki, a Daily Mail szerint inkább bírósághoz fordulna.

Persze ez etrém eset, de a magas roamingdíjak az EU-s politikában is hullámokat vernek. Az Európai Bizottságnak az európai távközlési piac egységesítését célzó reformtervezete eltörölné a bejövő hívások mobildíjait. A még nem elfogadott javaslat szerint a szolgáltatóknak vagy olyan előfizetési csomagot kellene felajánlaniuk, amely az EU-n belül bárhol azonos feltételeket kínál, vagy pedig lehetővé kellene tenniük, hogy az ügyfél átszerződjön az olcsóbb díjszabást kínáló roaming szolgáltatóhoz.

Rovatok