Index Vakbarát Hírportál

Két új Surface-t is bemutatott a Microsoft

2013. szeptember 23., hétfő 17:54

Két új Surface készüléket mutatott be a Microsoft New Yorkban. A tableteket Panos Panay, a Microsoft Surface-ért felelős alelnöke mutatta be. Nem húzta sokáig az időt a bemutatón, azonnal belevágott a közepébe. A Surface Pro-t a Microsoft legjobb termékének nevezte, saját bevallása szerint állandóan használja is, de az új modellt még jobbá szerették volna tenni, mint amilyen az előd volt.

Erős monstrumot építettek

Még gyorsabb, még szebb, még látványosabb kijelzővel ellátott gépet képzeltek maguk elé, Panos Panay szerint az eredmény magáért beszél. A Surface Pro 2 ugyanis gyorsabb a ma üzemben lévő laptopok 95 százalékánál. A tablet teljesítményét húsz százalékkal növelték, grafikus teljesítményét ötven százalékkal. Amit még Panay kiemelt, hogy a 22 fokos betekintési szög sem okoz problémát. Természetesen az Intel legújabb, Haswell processzorait tették a tabletekbe. A bemutatón hatalmas képfájlok másolásával és szerkesztésével próbálták bemutatni a tablet erejét.

A Surface-eknél nagyon fontos kérdés az akkumulátor, mert az első sorozatban voltak gondok ezzel, még az is felmerült, hogy külső akkumulátort tesz a tabletekbe. Most 75 százalékkal javult a rendelkezésre állási idő, ami jelentős lépés. Panay azt mondta erre, hogy igen nagy hangsúlyt fektettek az akkumulátorra, nem akarták húsz százalékkal kiszúrni a felhasználók szemét. Ezen kívül még bemutatták a Power Cover nevű kiegészítő tokot, amely egy külső akkumulátor is egyben, ez azt jelenti, hogy akár egy napon keresztül is lehet dolgozni a készüléken.

A Surface Pro-t az üzleti felhasználóknak szánják, ez abból is látszik, hogy odafigyeltek a dokkolóállomás kialakítására. A bemutatott dokkolóba három USB 3.0-et, egy USB 1.0-et, Mini DisplayPortot, Ethernet-csatlakozót tettek. A tabletet csak bele kell csúsztatni a dokkolóba és máris egy teljes értékű asztali számítógépet kap a felhasználó.

Szolgáltatásokon a hangsúly

Egy másik tabletet is bemutatott a Microsoft, ez a Surface 2. Nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a Surface első generációja, de könnyebb, vékonyabb, gyorsabb és Full HD a kijelzőjének a felbontása. Panoy Panay az addigi koncepció teljes újragondolásának nevezte az új tabletet. A Surface 2-n természetesen Windows 8.1 RT lesz. Panay büszkén újságolta, hogy tavaly még csak tízezer alkalmazás volt a tablethez, ma már százezer alkalmazás közül tudnak válogatni a felhasználók. Bónuszként az Office-t is megkapják a vásárlók.

A tabletnél nagy figyelmet fordítottak a kényelemre, több olyan szolgáltatást és funkciót mutattak be, amellyel személyesebbé lehet tenni a használatot. Az egyik ilyen a multifunkciós használat, nyugodtan lehet egymás mellett futtatni a Halo játékot és az Office-t.

Ezenk ívül egy éves ingyenes hívást és ingyenwifit kapnak még a Surface vásárlóik a Skype alkalmazás mellé, vagyis a Microsoft ingyenes Skype wifi-hotspotokat épít ki. Ezen kívül két évig ingyen használhatják a SkyDrive-ot is, amellyel a felhőben tárolhatják képeiket, videóikat és dokumentumaikat. A Surface 2-bel kétszáz gigabájt tárhelyet kapnak.

A Surface Pro 64, 128 és 256 gigabájtos változatban vásárolható majd meg 899 dollártól kezdődve, a Surface 2 32 és 64 gigabájtos modelljei lesznek elérhetőek, a kisebbik 499 dollárba kerül majd. A Surface RT ára marad 349 dollár, mert ezt a sorozatot sem vonja ki a forgalomból a cég. A két új tablet akár 8 gigabájt memóriával is megvásárolható lesz.

A kiegészítőket is bemutatták, a színes, vékony, háttérvilágítással rendelkező billentyűt tokokat. A Surface Pro tablethez színesek járnak, a Surface 2-höz okosak.

Kísért a múlt

A Surface tabletek első sorozatát tavaly mutatta be a Microsoft. Teljes titokban fejlesztették ezeket, partnereik kizárásával jöttek elő a saját gyártású készülékkel. Bár az első reakciók pozitívak voltak, a kritikusok is jól fogadták a gépeket, nem hozták meg a várt sikert. A Surface tabletekkel kilencszázmillió dollár veszteséget kellett leírnia a cégnek.

Korábban többnyire a beszállítóktól származó információra hivatkozva olyan hírek is voltak, hogy egy kisebb, héthüvelykes tabletet is bemutat a Microsoft. Erre nem került sor, pedig a héthüvelykesek egyre népszerűbbek a vásárlók között. Ugyanakkor az is igaz, hogy a mobiltelefonok méretének növelésével ez lesz az első kategória, amely elveszti létjogosultságát.

A Microsoft üzletpolitikáját ismerve nem akkora meglepetés, hogy kezdeti kudarcok ellenére tovább próbálkoznak. A cég több termékénél több generációra volt szükség ahhoz, hogy megvesse a lábát egy piacon és utolérje a konkurenseket, ilyen volt például az Xbox konzol. Valószínűleg erre számítanak a Surface tabletekkel is, mindent megtesznek annak érdekében, hogy legyen érdeklődés termékeik iránt. Még versenytársaik készülékeit is hajlandók megvásárolni, ha valaki Microsoft-termékeket vásárol helyette.

Rovatok