Index Vakbarát Hírportál

Saját játékgépet jelentett be a Half-Life alkotója

2013. szeptember 25., szerda 19:32

Szerda este magyar idő szerint hét órakor az egyik legsikeresebb játékfejlesztő cég, a Valve saját játékgépet jelentett be. A vállalat korábban a Half-Life, a Portal és a Left 4 Dead játéksorozatokkal vált híressé, de ők üzemeltetik a legnagyobb digitális játékterjesztési platformot, a Steamet is.

A szűkszavú bejelentés szerint a SteamMachine nevű hardver 2014 elején jelenik meg, és a steames játékok futtatására lesz optimalizálva, a hétfőn bejelentett SteamOS operációs rendszer révén. Technikai adatokat nem árult el a cég a gépről, csak annyit, hogy szabadon fejleszthető, bütykölhető, hekkelhető. Sőt, otthon is összerakható, amiből az sejlik ki, hogy a SteamMachine nem is önálló konzol lesz, inkább egy számítógéposztály, egy ajánlott konfiguráció a Steam-játékok futtatásához.

A Valve a SteamMachine tökéletesítéséhez a Steam-felhasználók segítségét kéri. A cég honlapján lehet jelentkezni a hardver bétatesztjére, 300 kiválasztott júzer még idén kap majd egy-egy példányt a gépből, és a felhasználók tapasztalatai alapján csiszolják véglegesre a SteamMachine-t. Október 25-ig lehet jelentkezni a tesztre.

Régóta emlegették már az iparban, hogy a Valve a játékhardverpiacra is belépne, erről a cég vezetője, Gabe Newell korábban is beszélt.

Lesz még egy harmadik meglepetés

A Steam honlapjára múlt pénteken került ki három ikon, az egyik alatt egy visszaszámlálás futott. Hétfőn este hétkor ez az ikon kattinthatóvá vált, majd a második ikon alatt is elindult egy visszaszámláló – ez járt le most, és ezzel a harmadik ikonnál levő visszaszámláló is elindult, ami pénteken magyar idő szerint este 7-kor ér véget.

A cég hétfőn az első visszaszámlálás lejártakor egy saját operációs rendszert jelentett be SteamOS néven. A lépés nem volt meglepő, Gabe Newell, a cég elnöke és társalapítója már korábban is említette, hogy függetlenedni akarnak a Windowstól. A Valve-nek nem tetszik, hogy a Microsoft a Windows 8-cal a zárt platformok felé mozdult el. Ezért készítették el a Steam linuxos portját is: mára több mint kétszáz, a Steamen megvásárolható játék futtatható Ubuntu alatt is.

A SteamOS egyik fő szolgáltatása a játékok élő videós közvetítése, azaz streamelése lesz. A fejlesztők ígérete szerint egyszerűbbé válik a játékmegosztás a családtagokkal is.

Hogy mit jelentenek be a harmadik visszaszámlálás lejártakor, csak találgatni lehet. Nem kizárt, hogy a Half-Life régóta várt harmadik részét.

Rovatok