Index Vakbarát Hírportál

Felvásárolnák a Vodafone-t

2013. november 4., hétfő 15:25

Az AT&T vezetői azon dolgoznak, hogyan tudnák felvásárolni a Vodafone-t, egyelőre a lehetséges stratégiákat vázolják fel a legnagyobb európai szolgáltató bekebelezésére – állítja a Bloomberg az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva. A két cég még nem kezdett hivatalosan tárgyalni egymással.

Az Egyesült Államok legnagyobb mobilszolgáltatója továbbra is érdeklődik a brit EE iránt, de a Vodafone is belekerült látóterébe. Az esetleges összeolvadás a világ legnagyobb mobilszolgáltatóját hozná létre. Ráadásul nem is ez az első alkalom, hogy az AT&T szeretné valahogy összehozni a két céget egymással. A vállalat idén megkörnyékezte a Verizon Communicationst, javaslatuk szerint átvették volna a Vodafone európai üzletét annak érdekében, hogy a Verizon ki tudja vásárolni a Verzion Wirelessben lévő Vodafone-tulajdonrészt.

Bonyolultan hangzik, de elmagyarázzuk: a Verizon mobilszolgáltató és a Vodafone 2000-ben létrehozott egy közös vállalkozást, a Verizon Wirelesst. A Vodafone ebben lévő tulajdonrészét, 45 százalékot most eladja a Verizonnak 130 milliárd dollárért. A megállapodást szeptember elején jelentették be. Ahhoz, hogy a Verizon ki is tudja fizetni ezt a hatalmas összeget, különböző bankokhoz fordult kölcsönökért.

Itt lép a képbe az AT&T, akik azt mondták, hogy ha már ilyen hatalmas üzletek kötődnek, ők is beszállnának azzal, hogy megvennék az európai üzletrészt. A Verizon elutasította a közösködést az AT&T-vel, mert attól tartottak, hogy túl bonyolulttá válna az üzlet, és le is lassítaná az adásvételt. Így ők maradtak az eredeti tervnél.

Az AT&T lépése ésszerűnek tűnik, ha az alacsony kamatlábat és a cég részvényárfolyamát nézzük. Ugyanakkor kockázatos lépés is lenne, hiszen az amerikai piac várhatóan most fog felpörögni, az AT&T nem teheti meg, hogy figyelmét megossza két kontinens között − elemzi a helyzetet Walt Piecyk, a New York-i BTIG szakértője.

A Vodafone és az AT&T közösen a legnagyobb mobilszolgáltatóvá lépne elő összesen 250 milliárd dolláros piaci értékkel. Több mint ötszázmillió előfizetőjük lenne világszerte. A megacég komoly tárgyalópartnerként léphetne fel a Google-lal és az Apple-lel szemben, amikor a készülékek áráról tárgyalnának.

Addig azonban semmi nem történik, ameddig a Vodafone és a Verizon közötti üzletet meg nem kötik - a tervek szerint ez 2014-ben történne. A két cég természetesen nem reagált a Bloomberg értesülésére. A tőzsde annál inkább, a Vodafone részvényei 3,6 százalékkal emelkedtek pénteken, az AT&T papírjai egy százalékot növekedtek.

A lap informátorai szerint a Vodafone vezérigazgatója elvileg nyitott lenne az üzletre, de természetesen a feltételeken múlik, hogyan alakulnak a dolgok. Az AT&T-t az európai üzletág érdekli, a fejlődő piacok nem – ezeket átengedné más piaci szereplőknek, mint például a mexikói milliárdos, Carlos Slim cégének, az America Movilnak vagy a kínai China Mobile-nak. A francia Orange is érdeklődött a Vodafone afrikai érdekeltségei iránt, állítják informátorok. A Vodafone a 130 milliárdos megaüzlettel paradox módon erősen meg fog gyengülni, mivel a vételár több mint felét osztalékként kifizeti a részvényeseinek – a cég értéke és piaci súlya az amerikai érdekeltség elveszítésével így a befolyó hatalmas összeg ellenére alaposan össze fog zsugorodni.

Az amerikai mobilos piacon hatalmas változások zajlanak, a Verizon megerősödve folytatja a harcot a vásárlókért, de nemrég belépett a piacra a japán milliárdos, a Softbank tulajdonosa, Masayoshi Son is a Sprint felvásárlásával.

A Vodafone felvásárlásához az Egyesült Királyságnak is lesz egy-két szava, hiszen ez a legismertebb nem pénzügyi cégük. Ugyanakkor a brit kormánynak nincsenek olyan lehetőségei, hogy megakadályozzanak egy felvásárlást. Amikor a Kraft Foods 2010-ben felvásárolta a Cadburryt, csak felháborodott újságcikkekig és politikai nyilatkozatokig jutottak az ellenzők.

Kérdés persze, hogy az amerikai és az uniós versenyhivatalok mit szólnak egy ilyen felvásárláshoz. De ha azt vesszük figyelembe, hogy a Vodafone-nak most már már nem lesznek amerikai érdekeltségei, az AT&T-nek pedig egyelőre nincsenek európai érdekeltségei, akár rá is bólinthatnak az évtized üzletére.

Rovatok