Index Vakbarát Hírportál

Végjátékhoz közelít a BlackBerry vergődése

2013. november 5., kedd 14:33

A BlackBerry hétfőn bejelentette, hogy mégsem a Fairfax vásárolja fel a céget 4,7 milliárd dollárért, hanem sokkal jobb ötletük támadt. Valahonnan szereznek egymilliárd dollárt, biztos ami biztos, kirúgják a vezérigazgatót és még néhány igazgatót. Aztán megújulnak.

A bejelentés annyira nem volt meglepő, a piac már a Fairfax ajánlatának bejelentésekor szkeptikus volt, és azóta sem változott ez. Nem véletlen, hogy a cég részvényeinek értéke soha nem érte el a Fairfax által ajánlott kilenc dolláros árfolyamot, mindvégig alatta maradt. Most azonban megkezdődtek a találgatások, hogy mi folyik a háttérben.

A legegyszerűbb magyarázat, hogy a Fairfax nem tudott elegendő tőkét vagy befektetőket összeszedni, hogy teljesíteni tudja vállalását és kifizesse az ígért 4,7 milliárd dollárt. Érdekes azonban, hogy a BlackBerry miért táncolt rögtön vissza és miért nem fordul a többi érdeklődőhöz. Valószínűleg azért, mert valójában nincsenek igazán komoly érdeklődők.

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a Fairfax átnézte a BlackBerry könyveit, és emiatt gondolta meg magát. A BlackBerry vezetőségének pedig ki kellett találnia valamit, hogy jelentős presztízsveszteség nélkül kilábaljanak a kínos helyzetből. A hír hatására a BlackBerry részvényei mélyrepülésbe kezdtek, az eddiginél is kevesebbet érnek, alig valamivel több mint hat dollárért kereskedtek velük 16 százalékos esés után.

Közben folyamatosan szivárognak a hírek, a kérdéses egymilliárd dollárban például maga a Fairfax is ad 250 millió dollárt. Az átmeneti vezérigazgató, John Chen is nyugtatni próbálja a befektetőket, azt mondta, hogy nem áll szándékában megölni a mobilrészleget. A Reutersnek azt nyilatkozta, hogy van elég tartalékuk ahhoz, hogy hosszútávon gondolkodjanak.

Rovatok