Index Vakbarát Hírportál

Szegény terminátor, még járni sem tud

2013. november 26., kedd 12:26

Hétfőn írtunk a Boston Dynamics új robotjáról, az Atlasról. A Pentagon megrendelésére készített járművet a legmodernebb technológiával szerelték fel: cserélhető kézmodulok, lézerradar, válogatott alapanyagok, fejlett szenzorok. Az Atlast elsősorban olyan mentőakcióknál használnák, ahol veszélyes lenne emberekre bízni a mentést – például egy atomerőmű reaktorbaleseténél.

Remélhetőleg a Boston Dynamics tovább finomítja az Atlast, mert a mostani állapotában egy üveg vizet se lehetne rábízni, nemhogy emberek megmentését. A cég vezető fejlesztője remélte, hogy a DARPA keményen próbára teszi majd az Atlas képességeit. Ez megtörtént: miután szemetet, törmeléket és gerendát szórtak a robot elé, néhány méter toporgás után megbotlott és felborult.

Atlas sétálni tanul

Ahogy a videóban is látható, ez nem volt különösebben bonyolult terep, a katasztrófa sújtotta övezetekben ennél százszor keményebb feltételek között kell boldogulnia az Atlasnak.

A fejlődés ugyanakkor érezhető. A mostani próbán az Atlas simán csak felborult, de egy hónapja, az első bemutatón még a bokáját is eltörte egy hasonló manőver során.

Rovatok