Index Vakbarát Hírportál

Megint gond van a UPC-nél

2013. december 6., péntek 23:16

Az Index olvasói és a UPC hivatalos Facebook-oldalának látogatói arról panaszkodnak, hogy megint nem működik az internetszolgáltatás. 

Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója szerint az elmúlt fél órában voltak problémák a DNS-szerverekkel, mostanra viszont helyreállt a rend, egyelőre nem tud róla, hogy globális probléma lenne. XI. kerületi UPC-s olvasónk szerint viszont még tíz perce sem működött. Mások azt jelezték, hogy nyolckor nem működött fél óráig.

Tegnap, miután Szűcs azt nyilatkozta, hogy már minden rendben, olvasóinktól még rengeteg visszajelzést kaptunk, hogy nem működik a szolgáltatás. Olyan is volt, aki pénteken reggel írt, mert csütörtök este nem tudott, mivel nem volt internetje. Sok panasz jött arról is, hogy az ügyfélszolgálat nem nyilatkozott a problémával kapcsolatban.

Önnek is gondja van?

Vagy volt? A héten többször nem ment a net, az ügyfélszolgálaton nem mondtak semmit? Mikor és mennyi ideig volt probléma a szolgáltatással? Csak néhány oldal nem jött be, vagy egyáltalán nem ment az internet? Írja meg, mit tapasztalt!

A hiba nem az ön DNS-ében van

A probléma a UPC saját DNS-szervereivel van, ha máshonnan szolgáljuk ki a kéréseket, akkor működhet az internet. Hozzáértő felhasználóknak érdemes a Google DNS szervereit beállítani (8.8.4.4, 8.8.8.8).

A DNS-adatbázis (domain name system) a doméneket (például index.hu) az IP-címekhez (az internetre kötött számítógépek egyedi azonosítója) társító rendszer, ennek működtetésével küszködik hetek óta a szolgáltató.

A szolgáltatónak az elmúlt hetekben többször is problémája volt vele: legutóbb csütörtökön, ekkor állítólag hekkertámadás érte a szervereket, túlterhelték azokat, így nem tudták kiszolgálni a kéréseket. Ezt az információt azonban hivatalosan azóta sem erősítette meg a UPC.

Előtte is voltak a hónapban napok, amikor nem működött megfelelően a szolgáltatás. November 11-én több óráig sokaknak nem töltöttek be a külföldi oldalak, például a képek a Facebookról. Akkor kiderült, hogy  pornókirály cégének hibás beállítása terelte el az internetszolgáltató forgalmát. 

Rovatok