Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligenciát vett a Google

2014. január 27., hétfő 10:39

A Google megveszi a londoni DeepMind nevű, mesterséges intelligenciával foglalkozó céget – írja az Information. Az ár állítólag több mint 500 millió dollár. A Facebook tavaly szintén tárgyalt a startup felvásárlásról. A Recode.net-nek a Google megerősítette a vételt.

Egyre több technológiai cég figyelme fordul az úgynevezett deep learning (mély tanulás) irányába, amely a gépi tanulás egyik típusa. Lényege, hogy az algoritmusok képesek a reprezentáció több szintjét felismerni. A Facebook nemrég igazolta le a New York University professzorát, Yann LeCunnt, hogy új mesterségesintelligencia-laborjukat vezesse. Az IBM szintén mély tanulással foglalkozik a Watson szuperszámítógép segítségével, a Yahoo pedig nemrég megvette a LookFlow fotóelemző startupot ugyanezért.

A DeepMindot Demis Hassabis neurológus, Shane Legg kutató és Jaan Tallin a Skype és a Kazaa volt fejlesztője alapította. Mostantól elvileg Ray Kurzweil futuristával dolgoznak majd együtt, akit 2012-ben vett fel a Google.

Lesz etikai bizottság

A cég még január elején megvette a Nest nevű, intelligens háztartási vezérlőkkel foglalkozó startupot, előtte pedig bevásárolt jó pár robotos céget, köztük a legnagyobbat, a Boston Dynamicset.

Sokak szerint a Google ezzel már elképesztő mennyiségű adathoz, teljesítményhez juthat, lassan korlátlan hatalma lehet a felhasználók felett. Most előre készültek az aggodalmakra: bejelentették, hogy etikai bizottságot alapítanak, ezzel biztosítják, hogy nem használják rossz célokra a DeepMind technológiáját.

Rovatok