no

Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték a legbrutálisabb kiberfegyvert

2014. február 12., szerda 00:48

A Kaspersky felfedezte a világ eddigi legdurvább kiberfegyverét, a Maskot, amely saját szoftvereik ellen is külön védelmet kapott. A kifinomult kód több rétegű titkosítással, szokatlan megoldásokkal és spanyol kommentekkel dolgozik, Windowson, Macen, Linuxon és Androidon is. Legalább 2007 óta működött, fontos célpontokra szakosodott, és nem tudni, ki áll mögötte, de valószínűleg egy állam.

A Kaspersky biztonság cég Kaspersky Security Analyst Summit 2014 nevű konferencián felfedte[PDF] mi rejtőzik a múlt héten kiszivárogtatott, Masknak elnevezett kiberfegyver mögött. Nevét a Careto nevű spanyol szó alapján kapta, ami többször megjelenik a kódban. A több operációs rendszeren is futó kiberfegyver elsősorban spanyol nyelvű (nem feltétlenül spanyolországi) kormányzati intézményeket, energia-, olaj- és gáztermelő vállalatokat támad. A kutatók több mint mint 380 egyedi áldozatot találtak 31 országban Algériától Spanyolországon át az USA-ig. Magyar áldozatokról egyelőre nem tud sem a biztonsági cég, sem a magyar kiberbiztonsági szakemberek. 

A Kaspersky Lab szerint a Maskkal legalább 2007 óta folytatnak globális kiberkémkedési kampányokat, a kódot ezalatt folyamatosan fejlesztették.  A támadássorozat aktívan zajlott legalább öt éven keresztül. 2014 januárjában aztán a Kaspersky vizsgálata közben a vezérlőszervereket a vírus gazdái lekapcsolták (bár a kutatók szerint nem zárható ki, hogy később folytatódik a kampány). 

Mindenhová bejut

A kártékony program a kiberfegyverek sorából is kiemelkedik bonyolult eszközkészletének, kifinomultságának és sebességének köszönhetően: rootkit, bootkit is van benne, Mac OS X és Linux-változatokat, valamint androidos és iOS-es verziókat is tartalmaz a teljes csomag.

A kutatók először tavaly fedezték fel a Maskot, amikor észrevették, hogy kísérletek történtek egy, a saját szoftverükben lévő, már öt éve kijavított sebezhetőség kihasználására. A támadási kódot kifejezetten elrejtették a Kaspersky szemei elől. A támadásoknál mások mellett legalább egy Adobe Flash Player-sebezhetőséget kihasználtak, amit a cég már 2012-ben befoltozott: ezzel terítették le anno a Chrome-ot, de az akkori támadást kivitelező VUPEN tagadja, hogy köze lenne a kiberfegyverhez. 

Minden eddiginél fejlettebb

A kiberbiztonsági labor szerint a támadók fő célja érzékeny adatok gyűjtése a megfertőzött rendszerekről. A gyűjtésben hivatali dokumentumok, titkosítási kulcsok, VPN-konfigurációk, SSH-kulcsok és távoli asztalokhoz való hozzáférést eltároló RDP-fájlok szerepelnek.

Costin Raiu, a Kaspersky Lab kutatói csapatának tagja szerint ez az eddigi legdurvább kiberfegyver, fejlettebb a szintén érzékeny adatok ellopására szakosodott Duqunál is. „Több ok miatt is úgy véljük, hogy ez egy állam által szponzorált támadássorozat lehet. Először is a támadások profik, sok eszközzel dolgonak: infrastruktúra-felügyelet, a művelet lezárása, a kíváncsi szemek elkerülése hozzáférési szabályok révén, valamint a felülírás a naplófájlok törlése helyett” – ezek mind szokatlanul nagy odafigyelést mutatnak a kiberbűnözők általános módszereihez képest. A rosszindulatú kód mindennél jobban figyel a rejtőzködésre: különböző moduljai szokatlan módon (pl. weboldalakon elhelyezett sütikkel) és kétféle tikosítás (RSA és AES) használatával kommunikálnak egymással.

Tömeges áldozatok

Az áldozatok számára a Mask-fertőzés katasztrofális következményekkel járhat: a vírus lehallgatja az összes kommunikációs csatornát, és összegyűjti a legtöbb fontos információt az áldozat gépéről. Az észlelés kivételesen nehéz a program fejlett rejtőzködési képességei miatt.

A Mask a terjedéshez célzott adathalász emaileket használ, amelyek egy rosszindulatú webhelyre vezető linkeket tartalmaznak. A weboldalak sokszor a vezető spanyolországi és nemzetközileg ismert újságok (például a Washington Post és a Guardian) rovatait szimulálják. A sikeres fertőzés után a rosszindulatú, hamis oldal átirányítja a felhasználót az emailben hivatkozott valódi weboldalra, ami lehet egy Youtube-videó vagy egy hírportál híre is.

Lassan mindenkinek van

Az elmúlt években a világ kiberbiztonsági cégei a magyar Crysys Labbel karöltve több, kormányzatokat és más fontos célpontokat támadó kiberfegyvert azonosítottak: a felfedezések az iráni atomprogramot szabotáló, valószínűleg izraeli-amerikai együttműködésből született Stuxnettel kezdődtek. Ezek után a kutatók több, talán külön szerzőktől származó, de hasonló kódú, kifinomult kiberfegyvert azonosítottak: ilyen a Flame, Duqu, a Gauss, a Miniduke, a Teamspy. Ezek közül több magyarországi célpontokat is támadott.

A Mask szerzői spanyol anyanyelvűnek tűnnek (a kód egyik kommentje pl. úgy szól hogy „Caguen1aMar”, hosszabban: „me cago en la mar", ami szó szerint annyit jelent, hogy a tengerbe szartam, de a szlengben a bazdmeg értelmében használják) ami elég ritka és meglepő a fontos célpontok ellen kivitelezett támadások esetében. Az eddigi kiberfegyverek mögött az USA-t (Stuxnet, Flame), Kínát (NetTraveler), Oroszországot (RedOctober) és Izraelt (szintén Stuxnet) sejtették a biztonsági szakemberek: közölük valaki állhat a Duqu és Gauss mögött is, de találtak már vélhetően észak-koreai fejlesztésű kiberfegyvert is (Kimsuky).

A Kaspersky nem hajlandó megnevezni a szerintük a Mask mögött álló kormányzatot, de annyit elárultak, hogy a rosszindulatú program csökkenő sorrendben Marokkóban, Brazíliában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Spanyolországban volt a legaktívabb a múlt heti lekapcsolásáig. 

Rovatok