Index Vakbarát Hírportál

Magyarok készítik a jövő moduláris tévéjét

2014. április 1., kedd 13:23

Hosszan sorolhatnánk a tévéipar hibáit, kezdve azzal, hogy az összes nagy gyártó egyetlen célt tart a szeme előtt: minél gyakrabban le akarnak gombolni rólunk több százezer forintot. Az okosnak mondott tévéik teljesen fölösleges (gagyi appok), nevetséges (hajlított kijelző) és kiforratlan (3D) fejlesztésekkel vannak tele, és akármilyen kis mértékű frissítést szeretnénk elvégezni, az egész berendezésünket le kell cserélni.

Ezen a helyzeten akar változtatni a Loop néven debütáló magyar csapat, amelynek a tagjai közt komoly iparági veteránok vannak. Piacra akarak dobni egy moduláris tévét, amely három fő alkatrészből áll, és ennek hála külön-külön tudjuk majd lecserélni az intelligenciát tartalmazó központi egységet, a wifis megjelenítőt, valamint a hangrendszert.

"Hat hónapja tervezzük a projektet, és tegnap indítottuk el az Indiegogo közösségi finanszírozási portálon. Most kezdjük el kiküldözgetni az amerikai partnereknek" - mondta Lázár Csaba társalapító, akit a Fuso.tv és a Hybridbox projektekből ismerünk.

"A Loopnak semmi köze nincs a már saját lábain álló Fuso platformhoz. Legfeljebb annyiban, hogy a Fusoval kapcsolatos munkánk során sok tapasztalatot gyűjtöttünk az okostévékkel kapcsolatban" - mondta Lázár Csaba. A médialejátszó szoftver ugyanis előre telepítve megtalálható számos nagy gyártó készülékén. "Átgondoltuk, hogy mi kell egy ilyen tévé megvalósításához, és arra jöttünk rá, hogy meg tudjuk csinálni. Azért indítottuk el a kampányt, mert le akarjuk tesztelni, hogy az embereknek is tetszik-e" - tette hozzá.

A megvalósítás nagyon függ attól, hogy mennyi pénz jön össze, a hardvert mindenesetre úgy tervezték meg, hogy a highend verzió a 4K felbontású paneleket is kezelni tudja. A központi egység Androidra épül, és a forráskódját nyilvánosságra fogják hozni, hogy bárki hozzá tudjon járulni a platform fejlődéséhez.

Fontos része a tervnek, hogy a központi egység bármilyen meglévő tévéhez hozzáköthető, tehát különálló médialejátszóként is működik. A kijelző pedig monitorként is funkcionál, és a Loop csapata ebben is komoly piaci rést lát: aki csak egy nagy méretű kijelzőt akar venni a Playstationhöz vagy az irodai asztalára, az most nem kap minden méretben különálló kijelzőt, csak tévétunerrel együtt, ami sokak számára fölösleges.   

Akinek tetszik a magyar csapat ötlete, az az Indiegogo portálon talál részleteket.

Rovatok