Index Vakbarát Hírportál

Használhatatlanok a nyomtatott pisztolyok

2014. június 3., kedd 13:39

A brit rendőrség mindenkit figyelmeztetett, hogy az egyre nagyobb számban elérhető fegyvertervrajzok ellenére senki ne készítsen pisztolyt 3d nyomtatóval, mert az eszközök ön- és közveszélyesek – írja a BBC. A rendőrség több kísérletet is végzett a fegyverrel, de azok minden alkalommal felrobbantak használat közben.

A nyomtatott fegyverek viszonylag régóta elérhetők, bár sokan tiltakoztak az ellen, hogy nyilvánosságra hozzák a tervrajzaikat. Az első és leghíresebb modell, a Liberator már egy tavalyi teszten is leszerepelt, de most a brit rendőrség is elemezte a nyomtatott fegyver működését. Az ő eredményeik is elég lehangolók voltak: a műanyag fegyver minden esetben szétrepedt.

A rendőrség szerint egy ilyen fegyverrel lehet ugyan ölni, de a pisztoly félrehord (a lassított felvételen látszik a lövedék íves röppályája is), és akár azt is megsebesítheti vagy megölheti, aki elsütötte a fegyvert.

Léteznek biztonságosabb nyomtatott fegyverek is, de azok jellemzően nem műanyagból készülnek, hanem fémből, dollárezrekbe kerül a legyártásuk, több hétig készülnek, és alapos teszteket végeznek velük, mire biztonságosnak minősítik. A műanyag pisztoly ezzel szemben olcsón előállítható, hamar összeszerelhető, és nem lehet hosszan tesztelni, mert az esetek többségében már az első lövéstől széttörik.

Rovatok