Index Vakbarát Hírportál

Ez itt az Android jövője

2014. június 25., szerda 18:17

Lezajlott a Google gigarendezvénye, az I/O 2014 nyitóbeszéde, ahol a fejlesztők mindent megtudhattak arról, hogyan kell ezentúl appokat írni az Androidra és a webre. A bejelentések a felhasználóknak is fontosak, hiszen szó volt új kütyükről is.

San Franciscóban megtartották Google I/O konferenciát, ahol a keresőcég legfrissebb újdonságait jelentették be. A helyszínen voltak informátoraink is, Lipécz Ádám a Robophone csapatából és Priskin László, a Distinctiontől, akik a TechCrunch hírportáltól nyertek jegyeket a rendezvényre. Ádám azt mondta, nyitáskor óriási sor állt a Moscone Centernél, és sokan már reggel hatkor a bejáratnál toporogtak, hogy jó helyet szerezzenek. (A konferencia egyébként kétnapos, de a hátralevő részében már főleg fejlesztőknek szóló előadások lesznek.)

A cél a következő ötmilliárd ember 

Sundar Pichai, az Androidért, Chrome-ért és appokért felelős elnökhelyettes indította a showt. Elmondta, a Google 85 országban szervezett rendezvényt, ahol a geekek a futball világbajnokság helyett a bejelentéseket nézhették végig. Az is kiderült, hogy jól időzítettük a női programozókkal kapcsolatos cikkünket: Pichai elmondta, hogy idén a résztvevők 22 százaléka nő, míg tavaly csak 8 százalék volt az.

Néhány ütős számmal vágtak bele a showba:

Sundar Pichai elmondta, legfontosabb céljuk a következő ötmilliárd embernek hozzáférést biztosítani. Ebben fontos szerepe lesz az Android One nevű referenciaplatformnak, amely minőségi és olcsó alkatrészekből áll. Dual SIM, 4,5 colos kijelző, FM rádió és 100 dollár alatti ár jellemzi a készülékeket, ez lesz a belépő szint az okostelefonok világába.

Érkezik az új verzió 

Ezután gyorsan rátértek az Android következő verziójára, ami a Kit Kat után jön (ezt most csak Android L néven emlegették). Ötezer új API-t tudnak használni a fejlesztők, ennyi új funkciót érnek el a rendszeren. Felhasználói szemmel az a legfontosabb, hogy átláthatóbb, tisztább kezelőfelületet akartak kialakítani. Ehhez a kézzel fogható, valódi anyagokból gyűjtöttek inspirációt. Felismerték, hogy az anyagoknak felületük, szélük van, és ezek segítenek megkülönböztetni a különböző objektumokat. Ezt próbálják átültetni a digitális világba.

Minden gombnak, vonalnak és más kezelőfelületi elemnek lesz egy "kiemelkedési értéke", mintha egymásra helyezett papírlapok lennének. Összetettebb, kifinomultabb visszajelzést kap az ujjunk, miközben az érintőkijelzőt használjuk. Minden tele lesz animációkkal, árnyékokkal, a színek kontrasztosak, a gombok és menüpontok nagyobbak. Ezt az új dizájnnyelvet a weben is lehet majd alkalmazni.

Az értesítési rendszer is megváltozik, hogy másodpercek alatt kezelni tudjuk a bejövő információkat, már a lezárt képernyőn. Újdonság még a Heads Up értesítés, ami az appok fölötti rétegen jelenik meg, és akkor is látható, amikor teljes kijelzőn fut egy alkalmazás. Egy ujjmozdulattal el tudjuk tüntetni, ha nem fontos, de akár válaszolni is tudunk egy üzenetre.

Összekötik a webet az appokkal

Chrome Mobile böngésző használóinak száma egy év alatt a tízszeresére nőtt, tehát sok embert érint, hogy az új dizájnt a webre is érvényes. A bemutatón látható volt, hogy pont olyan gördülékenyen mozognak az animált elemek (60 fps) a böngészőben, mint a telefonon futó appok esetében. Az ehhez szükséges kódokhoz is hozzáférést kapnak a fejlesztők.

Az is fontos változás, hogy az Android beépített keresője nemcsak a webet nézi át, hanem az appok tartalmát is. Ha a találati listán egy appban tárolt adatra bökünk rá, akkor rögtön megnyílik a kapcsolódó alkalmazás. Az appok és a web összekötésében persze szerepet kap a Google+ is, úgy látszik ilyen trükkök kellenek ahhoz, hogy több életet leheljenek a közösségi portálba.

Hardverre hangolva

Az Android L kap egy kiegészítő csomagot, amivel jobban ki lehet használni a grafikus csipek képességeit. A demóban az Unreal 3D motorját mutattak meg, ami egészen elképesztő minőségben tud játékokat futtatni a mobilokon.

A Project Volta pedig az akku használatát optimalizálja. Pontosabb képet ad az energiahasználatról, így a fejlesztők csökkenteni tudják az appok fogyasztását. Új akkukímélő mód is lesz az új Androidban.

A Nexus 5-höz és Nexus 7-hez máris elérhetővé teszik a korai telepítőket, így a fejlesztők el tudnak kezdeni az új rendszerrel dolgozni.

Google Play Services

Nagy problémát old meg a Google ezzel az új módszerrel: gyakrabban fognak frissítéseket kitolni az Androidra, amivel növelik a rendszer védettségét, és a felhasználók nagy része a legfrissebb programokat fogja használni. Nagyon fontos információ, hogy az Android L a biztonsági javításokat, foltokat nem a rendszer frissítésével éri el, hanem azokat is a Google Play-en keresztül telepíti. Személyes adataink védelméről is egy központi menüben tudunk majd gondoskodni. 

Most vettek ki egy tüntetőt a nézőközönségből - írja Ádám a helyszínről

Android Wear

Lassan került terítékre a hordható eszközök szánt operációs rendszerre, az Android Wear, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók a kisebb méretű eszközökön is pontosan ugyanazt az élményt kapják, amihez hozzászoktak a mobilokon és tableteken.

Talán ennél is fontosabb, hogy a divatos eszközök segítéségével kevésbé szakadunk ki a baráti társaságból, mert egy pillanat alatt rá tudunk nézni az értesítésekre. Legalábbis megspórolunk néhány mozdulatot, ami a telefon bekapcsolásához és az app megnyitásához kell. Az is ügyes megoldás, hogy amikor az okosóra rajtunk van, akkor azt érzékeli a telefon, és egyetlen laza mozdulattal oldani tudjuk a kijelzőzárat. Ha néhány méterre eltávolodunk a karórától, máris PIN-kódot kér a telefon a belépéshez.

Az LG G Watch okosórán bemutatták be az újdonságokat. Megmondhatjuk az órának, hogy otthon szóljon nekünk: ne felejtsünk el válaszolni egy fontos emailre. Ha pedig azt akarjuk, hogy senki se hívjon fel minket, az órán egy ujjmozdulattal "ne zavarjanak" módba válthatunk. 

Több százezer app naponta több milliárd értesítést jelenít meg a felhasználók okostelefonjain, tabletjein, ezért gondolja azt a Google, hogy hasznosak lehetnek az okosórák.

A gyönyörű Moto360 órán egy pizzarendelés folyamatát mutatták be. Az eat24 szolgáltatás appjával körülbelül 5 másodperc alatt fel tudunk adni egy rendelést, főleg ha egy korábbi rendelést ismétlünk meg. Az óra segítségével ki is tudjuk fizetni, és a végén kijelzi az óra, hogy nagyjából mikor csönget majd be a futár. Mindez persze az USA-ban már a kezdetektől működni fognak, a magyar cégeknek össze kell kapniuk magukat, ha hasonlóan módon akarják kiszolgálni a vevőiket. 

Az LG G Watch okosóra és a Samsung Gear Live mától megrendelhető az USA-ban, a Google Play Store-ból, a Moto 360 később érkezik a boltokba.

Android Auto

A Google teljesen áttervezte az Androidot, hogy be tudja építeni az autókba, és navigációt, szórakoztató funkciókat és információkat tesz rajta elérhetővé. A megoldás úgy működik, hogy a telefont egy usb kábellel kell rákötni az autókra. Mivel az appok valójában a telefonon futnak, ha a felhasználó jobb és gyorsabb okostelefont vesz, jobb lesz az élmény az autóján is. Kíváncsiak vagyunk, mit szólna egy Porsche ahhoz, hogy nem tőle, hanem a sofőr telefonjától függ a vezetési élmény. 

A Google szerint az a legfontosabb, hogy bárki appokat tudjon írni a autókra is. Telepített appok is tudják használni a hangutasításokat, tehát nemcsak sms-t vagy hangouts-üzenetet diktálhatunk az autónak, hanem akár a Facebook Messengeren is cseveghetünk másokkal. A telefon autós appjait a járművek beépített gombjaival is lehet majd vezérelni, tehát nem is kell levenni a kezünket a kormányról.

Android a lakásban

Ahogy azt megjósoltuk, az Android TV veszi át a Google TV helyét. Ez nem egy teljesen új platform, ugyanabban a fejlesztői környezetben kell rá appokat írni, mint a tabletekre és a mobilokra. A tévére telepített Android kezeli a hdmi-t, az élő tévéadást is. A ChromeCast funkciói is benne vannak, tehát az Android TV-t futtató berendezésekre rá tudunk sugározni tartalmakat más eszközökről.

A kezelőfelület nagy részét az ajánlott tartalmak foglalják el, alatta található a videoszolgáltatatók és appok listája (Netflix, Plex). A beépített kereső összetett mondatokat is kezeli, például kérhetünk egy listát a 2002-ben Oscar-díjra jelölt filmekről, vagy lekérdezhetjük azokat a filmeket, amelyekben a kedvenc színészünk játszott.

Itt elég nagy hangsúlyt kaptak a Google saját szolgáltatásai, tehát a találatok listájáról a Google Play videotékájába vagy a Youtube-ra lehet a legkönnyebben eljutni - nem látszik, hogy ez miért lesz jó a helyi online videotékáknak, a rivális online szolgáltatóknak.

Az Android TV  Backdrop nevű funkciója arra válasz, hogy  a tévék naponta 19 órán át üresjáratban vannak . Ezzel fotókat tudunk a tévére sugározni, mintha egy gigantikus képkeret lenne a nappalinkban. Festményeket is lekérdezhetünk, és ezzel a szolgáltatással csak ellenőrzött képek kerülnek a kijelzőre, az általunk választott témában. Mi van az extra áramfogyasztással? Ez a téma mintha kimaradt volna a prezentációból.

A Sony és a Sharp jövőre megjelenő tévéin Android TV lesz a platform, tehát a következő CES-en Las Vegasban bizonyára ez lesz az egyik fő attrakció. Az biztos, hogy a vevőket érdekelni fogja a dolog, most ugyanis a Google szerint a ChromeCast a legnépszerűbb elektronikai termék az Amazon webshopjában számos nyugati országban.

Chromebook

Miután percekig fényezték a Google operációs rendszerét futtató laptopokat, hogy milyen jó értékelést kapnak a webshopokban, Sundar Pinchai rátért a lényegre. Hasonló összeköttetés lesz az androidos telefonok és a Chrome OS-es laptopok között, mint amilyent az Apple mutatott be három héttel ezelőtt az iOS 8 és a OS X Yosemite demójában. A bejövő hívásokról és sms-ekről értesítést kapunk a laptopunkon, nem kell mindig magunk előtt tartani a mobilt. A mobillal automatikusan be is tudunk jelentkezni a Chromebookba.

Ennél is nagyobb dobás, hogy az androidos appok futnak a Chrome OS-en. Még a Chromebook webkameráját is tudják használni az appok, tehát nem kell a mobilhoz nyúlni, ha újabb szelfit készítenénk, vagy videoüzenetet akarunk küldeni.

Végre azt is megoldották, hogy a céges Google App és a privát Gmail fiókunkkal egyszerre tudjunk bejelentkezni. Az adatokat azonban elkülönítik, így nem keverednek össze a dolgaink, és a Chrome OS használni fogja a Samsung által kifejlesztett Knox biztonsági rendszert is.

Mit kapnak még azok a felhasználók, akik a Google online szolgáltatásait akarják használni munkára? A Drive for Work felhasználónként havi 10 dollárért korlátlan tárhelyet, titkosított adatátvitelt és komolyabb rendszeradminisztrátori eszközöket biztosít.

Megint előkerültek a fóliasisakos tüntetők, azt kiabálják be, hogy a Google egy totalitariánus cég, amely embereket gyilkoló gépeket épít.

Cloud. JSON. Pipeline. Meg egy kis cloud. Ha az okosórák miatt kattintottak ide, nem akarják tudni, hogy a Google munkatársai milyen hardcore fejlesztői dolgokról beszéltek legalább fél órán át. Ja igen, a cloudról. Vagy ha mégis tudni akarják, nézzék meg a közvetítést a Youtube-on.

Szerencsére érdekesebb témáik is előkerültek még a végén, ilyen például a Google Play. Persze ez is inkább a fejlesztőknek szól, hogy miként tudják pénzzé tenni a szoftvereiket, és miként tudják hatékonyabban mőködtetni az alkalmazásaikat. Ennek része például egy rakás olyan rendszer, amit a Google működtet, így nem kell minden egyes appba ugyanazokat a funkciókat külön-külön leprogramozni.

A Google Fit azt teszi lehetővé, hogy a sportszenzorok által begyűjtött, központi tárolóba lementett adatokat különféle appok elérjék. A hozzáférési jogosultságokat minden esetben mi határozzuk meg, és törölni is tudjuk az adatokat.

A Google Play közösségi hálózat is fontos a fejlesztőknek, hiszen ezt már több mint 100 millió játékos használja. Ennek segítségével el lehet menteni a felhőbe játékállást, tehát el tudunk kezdeni egy pályát a mobilon, és folytathatjuk a tabletünkön. Érdekes újdonság a valósidejű küldetés, amikor adott időpontban játszható kihívásokat tudnak elküldeni a játékosoknak.

Ajándékosztás

Ezután gyorsan lezárták a nyitóbeszédet azzal, hogy mindegyik résztvevő kap vagy egy LG G Watchot, vagy egy Samsung Gear Live karórát, és amint elérhető lesz a Moto 360, azt is kipostázzák. Persze nem ez a legnagyobb ajándék, a közel ezer dolláros jegyárakhoz képest jelentéktelen csecsebecsék ezek. A fejlesztőknek sokkal fontosabb, hogy a Google a legutóbbi I/O óta összesen 5 milliárd dollárt fizetett ki az appok árából.

Rovatok