Index Vakbarát Hírportál

Most már a Bing is felejt kérésre

2014. július 17., csütörtök 15:42

A Bing is elkezdte eltávolítani keresési eredményei közül az elavult vagy irrelevánssá vált találatokat. A Microsoft keresője ezzel követi a Google példáját, és eleget tesz annak a sokat vitatott döntésnek, amelyben az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy elfelejtsék, így a keresőknek eleget kell tenniük az erre vonatkozó, indokolt kéréseknek.

A Google már hetekkel ezelőtt belekezdett az öncenzúrába, most pedig már a Bingtől is lehet kérni egy erre a célra fenntartott oldalon, hogy törölje a problémásnak tartott találatokat. A Microsoft a kérelmező azonosításához feltöltendő dokumentumot is kér, illetve szerepel a kérdőívben egy olyan kérdés is, amely a kitöltő társadalomban betöltött szerepéről érdeklődik, vagyis hogy az illető közszereplő-e, vagy tervezi-e, hogy azzá válik – mint tudjuk, ezt bizonyos esetekben nem is olyan könnyű megválaszolni.

A Google május óta több mint 70 ezer ilyen kérelmet kapott, amelyek 250 ezer weboldalra vonatkoztak, és mostantól a Microsoft is számíthat rá, hogy elárasztják ilyen kérelmekkel. A Yahoo ugyanakkor még mindig nem adott ki hasonló bejelentőlapot, de egy szóvivőjük szerint már ők is dolgoznak azon, hogy eleget tegyenek az európai jogi követelményeknek.

Rovatok