Index Vakbarát Hírportál

A Motorola feltalálta a fizetős PIN kódot

2014. július 24., csütörtök 09:24

A Motorola forradalmasította a pinkódgyártást, ami önmagában ugyan a melegvíz-feltalálással egyenértékű teljesítmény – elvégre a PIN kódot eddig nem is gyártották –, viszont eddig még sose volt pofája senkinek pénzt kérni ezért. (Az USB-s hardverkulcs-gyártókat leszámítva.) Az új fejlesztésnek köszönhetően, ha nem vágják le a karunkat, biztonságban lesz a telefonunk. De ha nem fizetünk, akkor tőlünk is.

Szóval mi ez az egész? Tulajdonképpen egy, a karunkra ragasztható ultravékony NFC áramkör. Ha ezt hozzáérintjük a telefonunkhoz, megnyithatjuk és használhatjuk azt. Ennyi a trükk, nagyjából ugyanazt tudja, mint egy munkahelyi belépőkártya, csak picit fejlettebb annál. De azért ez mégis új szint az életminőségben, nem?

Az NFC csipeket egy viselhetőpinkód-gyártó startup, a Vivalnk gyártja, tíz dollárért árulják a tízdarabos szettet. A Motorola szerint a karra ragasztható műtetoválás kibírja a keményebb testmozgást, ráadásul úszni is lehet vele, így egy ragacs akár öt napig is kitarthat. Egy tízdolláros csomaggal másfél hónapig kihúzhatjuk – ennyit kell fizetnünk a szuperbiztonságos PIN kódért. Ha le nem vágják a karunkat. Mármint akkor is tíz dollárt kell fizetnünk, csak akkor nem lesz biztonságos PIN kódunk. Meg karunk.

A viselhető okospinkód egyelőre csak a Motorola X telefonokkal működik, szóval mindenki más kénytelen lesz négyjegyű számokat fejben tartani (hagyományos PIN kód), nem megváltoztatni az ujjlenyomatát (ujjlenyomat-olvasó), illetve kerülni a plasztikai műtéteket (arcfelismerés).

Hasonló technológián már dolgozott egy pittsburghi szoftverfejlesztő is. Tim Cannon ugyan nem tudott támogatókat szerezni, és nem egy NFC tapaszt ragasztott magára, hanem egy komplett óriásprocesszort és egy akkmumulátort épített a bőre alá, de Róma se egy nap alatt épült föl.

Rovatok