Index Vakbarát Hírportál

Jó vásár a szegény ember GoPrója

2014. augusztus 18., hétfő 08:33

Az ember egészen addig nem tudja, mennyire kiváló dolog is egy akciókamera (lassan köznevesülő megnevezése: gopro), amíg el nem kezd használni egyet. Van a mai kütyüknek egy ilyen tulajdonsága, hogy amíg nem próbáljuk ki őket, nem értjük, mások miért vannak oda értük, aztán ha egyszer mégis hozzájutunk egyhez, az pillanatok alatt úgy beépül az életünkbe, hogy szinte fáj, amikor pont akkor merül le, mikor kellene.

Szóval ha ön esetleg elgondolkozott már egyszer is azon, hogy hejj, de jó lenne egy kis kamera, amit dobálhatnék kőbe-vízre, szíjazhatnék kocsira-bicajra, akkor ne szégyellje, mert ez egy teljesen érthető, a kapuzárási pániktól különválasztható igény. A baj csak az, hogy nehéz beadni otthon, hogy erre mindenképpen megéri elkölteni 70-120 ezer forintot. És itt lép be az Auchan, amit általában inkább a párizsi- és pelenkakészletek környékére pozicionál az ember.

Van nekik ugyanis a Qilive nevű, sajátmárkás tech-árukészletük, amiben van mindenféle érdekesség a telefontól kezdve a tableten keresztül az akciókameráig. A tabletet már próbáltuk, most a Q.2755 jelű kamerát hoztuk el.

Elsőre eléggé hasonlít a Gopróhoz, egy vízhatlan tokba van belesuvasztva egy amúgy tényleg sérülékenynek tűnő tégla, amin van egy lencse meg két gomb, és slussz. Aki még sosem használt ilyen kamerát, az kivételesen akkor se hagyja ki a kezelési utasítás elolvasását, ha tudja, mit jelent az RTFM, és általában röhögve szokta elküldeni a pusztán ennyiből álló leveleket a használati tanácsot kérő kollégáknak.

A Q.2755-ön ugyanis a kategória többi versenyzőjéhez hasonlóan elég spártai a felhasználói élmény. Már eleve ugye a két gomb, amiből az egyik a felvételek indításához, megállításához, szóval úgy általában készítéséhez kell, a másik meg minden máshoz a bekapcsolás-funkcióállítás-kikapcsolás spektrumon. Főleg ez a második gomb szorul magyarázatra, szóval tényleg olvassa el a kézikönyvet, mert a kijelzőn kis ikonok mellett csak számok vannak, és vagy próbálgatással jön rá, hogy lehet 60 képkockás videót lőni, vagy otthon szitkozódik, hogy milyen hülye egy kamera ez, hogy sehol nem mutatja, hogy WVGA felbontású timelapse sorozatot rögzít, nem azt, amit ön eredetileg szeretett volna.

Az általunk kipróbált változatnál van okosabb is, wifivel meg okostelefonos alkalmazással, amiben vissza lehet nézni a rögzített anyagokat, de a 29990 forintos Q.2755 ilyet nem tud, csak szolgaian tolja a látottakat a memóriakártyára. Tud 1080p-t 30 fps-sel, 720p-t 30 és 60 fps-sel, 960p-t 30 fps-sel és van a már említett WVGA is, ami 848*480-as felbontású, másodpercenként 30 képkockás felvételt jelent. Ha önnek ezek a számok semmit nem jelentenek, akkor röviden összefoglaljuk.

Van lehetőség full HD-s és HD-s videók rögzítésére, az előbbit nem ajánljuk, mert mosottas, fakó képet ad, de baromi nagy helyet foglal. Az utóbbit érdemes használni, a 60 fps-sel még bele is lassíthatunk az eseményekbe, ez mondjuk egy vízbe ugró gyereknél vagy egy, a bicajunk elé kiugró nyúlnál elég jól jöhet. Meg amúgy is, a kép is élesebbnek tűnik kicsit.

A 960p az 1280*960-as felbontást jelent, de itt nem is ez a lényeg, hanem a széles látószög. A kamera ebben a módban 116 fokot lát maga körül, ami akkor segít, mikor valami olyan akciót veszünk, ahol nem nagyon van idő állítgatni, vagy ahol fontos, hogy ne csak az látszódjon, ami előttünk van (1080p-ben ugyanez 88 fok, és higgyék el, számít ez). Ha az extra széles látószög kell, akkor fel kell adjunk kicsit a minőségi elvárásból, és a WVGA felbontásba kapcsolva már jön is a szédítő 127 fok.

A felvételek minőségének értékelésénél fontos figyelembe venni, hogy ez a cucc felébe, negyedébe kerül a profi változatnak, viszont kb. ugyanannyi, mint a Kínából rendelhető akciókamerák, csak van hozzá terméktámogatás meg garancia. Szóval ha ezt tudjuk, akkor kimondhatjuk, hogy a kamera képe az elfogadható és az egész jó között mozog, sok múlik azon, hogy a témának megfelelő rögzítési módot választjuk-e ki. A teszt nálunk abból állt, hogy odaadtuk a vízálló tokba zárt kamerát kollégánk a négy és fél éves fiának, aki egy órán keresztül nyomkorászta, miközben egy medencében élvezte az épp akkor nyárként viselkedő nyarat.

A tapasztalatok alapján a 1080p-s mód eredménye fakó és szemcsés, sokkal szerencsésebb a kisebb felbontású 720p és a másodpercenként 60 képkocka. A színhelyesség itt sem javul, de hirtelen nagyot ugrik a kép élessége, és hát a vigyorogva vízbe csapódó gyerek, meg az esemény során születő buboréktenger is jobban kivehető. Széles látószögű felvételeket készíteni ebben a helyzetben nem sok értelme volt, de azért megtettük, és azt kaptuk, amit vártunk: fakó színeket, torzított világot és ennek megfelelően nagyon vicces arcokat. A Youtube-on van jó kis összehasonlító videó, érdemes megnézni, mivel tud kevesebbet, mint a két és félszer ennyibe kerülő GoPro Hero 3 Silver.

Ha valaki ilyen kamerát akar, azt javasoljuk, hogy vegyen egyet, kivéve, ha fényképezni is akar vele, és nem bírja a csalódást. A kamera ugyanis kicsit lassan kezeli le a fényviszonyok változását, és van, amivel egyáltalán nem tud mit kezdeni, például a felhőn átszűrődő napból egy hatalmas fehér paca lesz még a videókon is, a fényképeken meg még annyira. Viszont azt is tudni kell, hogy ez a kamera nem fotógép, annak ellenére, hogy azt is tud.

Ez a gép ugyanis egy olyan kamera, amit nem kell félteni. Ha valami olyan nyaralásra vagy programra készülünk, ahol előre láthatólag jó poén lesz felvenni a látványt első személyű nézetből, vagy csak simán szokatlan módon akarjuk megörökíteni a strandolást, esetleg látni szeretnénk, milyen izgalmas, ahogy eljutunk bicajjal vagy autóval a munkahelyre, szóval értik, ha szórakozni akarunk egy jót, egy olcsó, mégis jól teljesítő kamerát, aminek könnyen ki lehet ismerni a határait, és ami az egyszerű rögzítés mellett hozzá is ad valamennyit az élményekhez azzal, hogy egyáltalán nem kell azzal foglalkoznunk, hogy jajúristen, leesik a drága szerkezet.

Azt, hogy mennyire nem, nem tudtuk letesztelni, hiszen nyilván nem akartuk darabokban visszaadni a tesztkészüléket, de az sokat elmond, hogy kibírta azt, hogy a vízbe ugrottunk vele, ahol aztán a víz alatt nyomkodtuk össze-vissza, aztán jó négy méternyire hajítottuk a medence melletti fűre, aztán ugyanonnan visszadobtuk a vízbe. Ez amúgy így néz ki (vigyázat, indexes újságíró fürdőnadrágban):

Szegény ember GoProja

A betont talán nem bírná ki sérülés nélkül, de a képminőségbeli eltérés mellett például ezért sem kerül négyszer ennyibe. Méreteiben és üzemidőben nagyjából megegyezik a drága és az olcsó változat (4 centiszer 3 centiszer 7 centi, kettő-négy óra), persze a GoPro adott típustól függően kétszer-négyszer nagyobb felbontású videók rögzítésére képes. De tényleg, ha GoPrót akar, vegyen azt, a Qilive kamerája csak azt mutatja meg, mire jók az ilyen kamerák, nem pedig azt, hogy mennyire.

Rovatok