Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdért vásárolt be az Amazon

2014. augusztus 26., kedd 08:53

Hónapok óta szállingóztak arról információk, hogy a Google megvenné a Twitchet, a 2011-ben indult, videojátékok élő közvetítésével foglalkozó streamelő szolgáltatást. Ma kiderült, hogy a vevő mégsem a keresőóriás, hanem az Amazon. A felvásárlást már meg is erősítette a cég, és az árat is elárulták: 970 millió dollárt (230 113 100 000 forint) fizettek a népszerű szolgáltatásért, készpénzben. Az egyelőre nem tiszta, hogyan illeszti majd a játékok közvetítését az e-kereskedelmi cég a portfóliójába.

A hír sokakat meglepett, mivel a korábbi, Google általi felvásárlásról szóló hírek arról szóltak, hogy mindkét fél benne van az üzletben, sőt, lényegében már meg is állapodtak. A szolgáltatás remekül illett volna a Youtube-hoz, ami szintén a Google-é. Amikor a Twitch pár hete változtatott néhány dolgon a felhasználói szerződésében, sokan már a Google-t okolták. 

A Twitch nézettsége hatalmas, a januári statisztikák szerint az oldalon havonta 900 ezer játékos közvetíti a saját játékát, körülbelül 6 millió streamet indítottak minden hónapban, amiket 45 millióan néztek, naponta átlagosan 106 percig.

Legutóbb akkor lehetett Magyarországon is hallani a platformról, amikor unatkozó programozók összekombináltak egy akváriumot a Pokemonnal, és közvetítették a neten, ahogy a hal játszik, természetesen Twitchen. Szintén magyar vonatkozása a hírnek, hogy a felvásárlás alaposan felverheti az érdeklődést a cég egyik legkomolyabb konkurense (a Playstation 4 online játékközvetítéseit például ők bonyolítják), a szintén online streamekben utazó, félig magyar, félig amerikai Ustream iránt – és persze az árát is.

Rovatok