Index Vakbarát Hírportál

Csúcsra jár a kínai netcenzúra

2014. szeptember 30., kedd 14:34

Hosszú ideje nem volt olyan sok dolga a kínai internetes cenzoroknak, mint most, a hongkongi tüntetések miatt rekordot döntő forgalom idején. A jelentések szerint a kínai Twitternek is nevezett mikroblog-oldal, a Weibo szinte felrobbant az elmúlt napokban, a cenzorok viszont korábban nem látott arányban törlik a történtekről a helyszínről tudósító posztokat.

A felmérések szerint a 46 millió felhasználóval rendelkező Weibóról az elmúlt napokban minden tízezer poszt közül 152-t töröltek a hatóságok. Ez nem tűnik magasnak, de például idén június 25-én, a Tiananmen téren történtek 25 éves évfordulóján fele ennyi posztot sem töröltek, pedig az évforduló körüli híreket olyan sikerrel nyomták el a cenzorok, hogy a felmérések szerint a fiatal kínaiak nem is foglalkoztak a dologgal.

Nem csak a Weibót érinti a rendőrség akciója (ahol egyébként a Hongkong és a rendőrség volt a legkeresettebb szó az elmúlt néhány napban), az Instagram közösségi képmegosztót például a hét elején tiltották le az ország bizonyos részein.

Rovatok