Index Vakbarát Hírportál

Esernyős forradalom kezdődött Hongkongban

2014. szeptember 29., hétfő 12:56

Az esernyő vált a Foglald el a központot! ellenzéki mozgalom tüntetéseinek szimbólumává. A rendőrök által bevetett oszlató eszközök ellen kifordított esernyőkkel próbálnak védekezni. A tüntetéshullám még korántsem ért a végéhez, de jó úton halad ahhoz, hogy ott marjon bele a központi kormányba, ahol a legjobban fáj: a pénztárcába. A hétvégi tüntetések több tízezer embert mozgósítottak az utcákra, azóta a hongkongi részvények rohamosan zuhannak.

A hétvégén tízezreket utcára vonzó megmozdulást a rendőrség könnygázzal és paprikaspray-vel próbálta feloszlatni. Eddigi információk szerint hetvennyolc embert tartóztattak le, bár az események viszonylag erőszakmentesen zajlottak le. A helyi tudósítások alapján a többszörös túlerőben lévő tömeg megannyiszor feltette a kezét a kirendelt rendőrök előtt, ezzel is jelezve, hogy nem szándékoznak erőszakot alkalmazni. Egyes videók alapján pedig térdre borulva könyörögtek a rendőröknek, hogy ne alkalmazzanak erőszakot. A rendőrség többször is felszólította a tüntetőket, hogy oszoljanak, különben könnygázt alkalmaznak. A tömeg kifordított esernyőkkel és az arcukra csavart műanyag fóliával próbált védekezni.

Hongkong nem Kína

Az augusztus végén elfogadott, a választási rendszert módosító reformok értelmében nem lesz általános választójog Hongkongban. Lényegében Peking választja ki a főminiszterjelölteket, így akadályozva meg, hogy Hongkong saját maga indíthasson jelölteket. Erről itt írtunk bővebben. 

A döntést óriási közfelháborodás övezte, és több ezren vonultak az utcákra tiltakozni. A legnagyobb ellenzéki mozgalom, a Foglald el a központot! (Occupy Central - a Central egyébként Hongkong központi, üzleti negyedének neve) már akkor Hongkong központját megbénító tüntetéssorozatot helyezett kilátásba, amíg a pekingi központi kormányzat nem érvényteleníti döntését. A múlt hét elején több ezer diák bojkottálta az egyetemi óráit, amivel elindították a hétvégére kiteljesedő tüntetéshullámot. 

Beszakadt a tőzsde, összeomlott a valutaárfolyam

A Foglald el a központot! biztosította a hatóságokat, hogy a jövőben több olyan tüntetést is szervez, ami teljes mértékben megbénítja a városközpont forgalmát. Bár a hét elején még többen is azt nyilatkozták, hogy a mozgalomnak nem lesz kézzelfogható eredménye, és csak figyelemfelhívásként szolgálnak a rendezvények, úgy néz ki, mégis hatásosak voltak a hétvégi események.

A részvény árfolyama akkorát zuhant hétfő reggelre, hogy a kínai központi bank már vészintézkedéseket hozott a pénzügyi szektor zökkenőmentes működésének fenntartása érdekében. A hongkongi dollár is a 2011-es szintre gyengült, ami az elmúlt évek legsúlyosabb árfolyamesése. „A Foglald el a központot! tevékenysége rövid távú ingadozásokat fog okozni a pénzügyi szektorban" – jelentette ki Li Hsziao-csia, a hongkongi tőzsde vezérigazgatója. Kínai idő szerint délelőtt fél 11-kor (Kína 6 órával jár előttünk) húsz bank jelentette be harminchat belvárosi fiókjának ideiglenes bezárását.

Pekingnek a pénz a lényeg?

Úgy tűnik,  Peking nem kíván tárgyalásokba bonyolódni a hongkongi ellenzékkel. A múlt heti diáktüntetések kezdetével egy időben Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy 

a központi kormány Hongkongot érintő politikája nem változott, és nem is fog a jövőben.

Peking a tüntetésekkel egy időben a hongkongi üzleti szektor képviselőiből álló delegációt fogadott, benne Li Ka-singgel, Ázsia leggazdagabb emberével. A csak üzletemberekből álló küldöttség elítélte a hongkongi ellenzéki törekvéseket, a zárt ajtók mögött zajlott megbeszéléseinek egy üzenetük van. Peking nem hajlandó tárgyalásokba bonyolódni a demokratikus erőkkel, és az augusztus végi döntését véglegesnek tekinti. A zárt ajtók mögötti megbeszélések mindig politikai jellegűek Kínában, ami azt jelenti, hogy Peking egyelőre csakis gazdasági szempontból vizsgálja a Hongkonggal való kapcsolatot. Ez a volt brit gyarmat tüntetőinek azt sugallja, hogy a központi kormány nem törődik az emberek követeléseivel, és a politikai döntések mozgatórugója a pénz. 

Lefújták a tűzijátékot

Szerdán lesz a Kínai Népköztársaság fennállásának 65. évfordulója. Minden évben több ezer tűzijátékot és rendezvényt tartanak országszerte, de a jubileum különösképpen jelentős. Ezen az állami ünnepségen legitimálják a kommunista párt uralmát és emlékeznek meg az országot egyesítő Mao Ce-tungról is. Október 1. Kína egységének és összetartozásának is ünnepe. 

Ma reggel még úgy tűnt, hogy csillapodtak a kedélyek, és minden visszatér a régi kerékvágásba. A legfrissebb hírek szerint azonban újra ezrek gyülekeznek az utcákon, és egyelőre nem lehet tudni, hogy a tüntetések meddig húzódnak el. Az október 1-ji ünnepi tűzijátékot mindenesetre a hatóságok már lefújták.

Rovatok