Index Vakbarát Hírportál

Most visszatérhet a Microsoft csúcsra

2014. október 9., csütörtök 11:04

Az elmúlt években jelentéktelenné vált a cég, hiszen sokkal több eszközt adnak el Androiddal, mint amennyit Windowsszal. Az Apple pedig már a pécés piacon is felküzdötte magát az öt legnagyobb gyártó közé. De még nincs minden veszve, sőt, innen szép (megint) nyerni. Kipróbáltuk a Windows 10-et, és összegyűjtöttük, hogy ebben mi segítheti a nagy visszatérésben a Microsoftot.

Négy dolgot figyeltünk meg mostanában, ami fel fogja forgatni az internetes eszközök piacát, és azt, hogy mit tekintünk számítógépnek vagy tabletnek.

  1. Az Intel Developer Forum konferencián azt, hogy a Skylake processzorral jövőre olyan iPad méretű tabletek jelenhetnek meg, amelyek keveset fogyasztanak, viszont olyan erősek, mint egy négy évvel ezelőtti asztali pc. Ezt a procit akár 7 colos tabletekbe is bele lehet építeni. 
  2. A Surface 3 Pro tablet két héten át tartó nyüstölésével azt, hogy a Microsoft tud jó tabletet tervezni. Ha már ez kibír akkuról 10 órát, akkor mit tud majd egy jövőbeni, Skylake-re épülő modell? Azt is látjuk, sok más tablet kipróbálása után, hogy a Microsoft gyártói partnerei ontják magukból az olcsó, ócskábbnál ócskább eszközöket, amik egyszerűen nem érik meg a beléjük fektetett pénzt.
  3. A Windows 10 kipróbálásával azt, hogy a Microsoft az operációs rendszerét sem rontotta el. Jó az asztali környezete, és a modern interfész is megfelelő ahhoz, hogy tableteket építsenek rá. Nagy gond lehet a Windows árából, ami a gyártóknak nem hoz profitot, és ez is az oka lehet annak, hogy egyikük sem tudott letenni az asztalra egy iPad-verő tabletet.
  4.  Satya Nadella, a Microsoft vezére jó irányba tolja a céget, amikor azt mondja, hogy a mobilra és a felhőre kell koncentrálni. A OneDrive tárhelye nagyjából minden operációs rendszeren elérhető. Az egyre inkább online szolgáltatássá váló Office újragondolásába Bill Gates is beszállna, ami azt mutatja, hogy nagyon komolyan veszik ezt az egészet.  

Bónusz megjegyzés: 85 milliárd dollár készpénztartalékuk van, hogy megvalósítsák a terveiket, és évente 20 milliárd a profitjuk.

Most pedig jöjjenek a piszkos részletek

Eddig nem pánikolt a modernizált Windowstól? Üljön le a Windows 10 első nyilvános változata elé, és garantáltan sikítozni fog. Nincs szükség hajszálba akadó iPhone 6-ra sem, mert saját kézzel fogjuk megkopasztani magunkat az új start menü láttán.

Eddig volt két világ: a modern Windows 8-as, és a hagyományos asztali környezet. Ezek többé-kevésbé elkülönültek egymástól, és mindenféle igénynek megfeleltek:

Mostantól azonban a modern és a régimódi környezet úgy keveredik össze, mintha a veresegyházi asszonykórust bedobnák egy kábós psytrance fesztiválra. Elindítjuk az évtizedek óta ismert start menüt, és onnan villognak bele az arcunkba a hipnotizáló színes csempék. A fényképeinkkel, hogy milyen időjárás lesz, és hogy mit posztolt a kollégánk haverjának a macskája Facebookon. Na ezért sikítanak majd át a rendszergazdához, hogy tüntesse el onnan azokat a színes villogó szarokat.

Ez a Windows 10-ben könnyen megoldható. Ha arra van igény, akkor visszakapcsoljuk a modern, egész képernyőt kitöltő start menüt; ilyenkor Windows 8-szerű működésre áll vissza a rendszer. Vagy egyszerűen kidobáljuk a csempéket, csak egy lecsupaszított programlista marad ott, amely a Windows 7 működését idézi fel.

De még így is marad néhány bután működő újítás, és a Microsoft mérnökeinek – akármilyen eretnekségnek is hangzik ez – a Mac OS X megoldásait kellene átvenniük. Az Apple ugyanis már régen megoldotta ugyanezeket a problémákat, amik most a Windows 10-ben előjönnek, és a nagy riválisnak már volt ideje finomítani, érthetőbbé tenni a rendszer működését.

A Window 10 grafikus felületének egyik nagy fejlesztése, hogy egymás mellett több virtuális asztal tud megjelenni (ez 7 éve jelent meg az OS X-ben). Ez arra jó, hogy az egyik munkaterületen elhelyezzük az Excelt meg a számológépet, a másikon a böngészőt, a harmadikon a csetet és a levelezőt. Szépen elrendezünk mindent, hogy az ablakok ne egymás mögött legyenek, hanem egymás mellett, mintha három monitor lenne a gépünkre kötve. Ezeket a virtuális asztalokat a a Windows 10 Task view nevű menüjében érjük el, ami a Win-Tab billentyűparanccsal is előhívható. Még hiányzik egy egyszerű billentyűparancs vagy touchpad-gesztus, amivel egy mozdulattal átléphetünk az egyik asztalról a másikra.

Még kiforratlan a szoftverek kinézete is. Az asztalon futó hagyományos programok (pl. fájlkezelő, számológép és notepad) ablaka megváltozott: szinte teljesen eltűnt a keret, a grafikus felület lapos és letisztult lett, ami megfelel az aktuális trendeknek. Csakhogy történt még egy változás, ami már a modern (Metro) kinézetű appokkal kapcsolatos. Ezek eredetileg csak a modern start menüből voltak elérhetők, teljes kijelzőn futotta, most azonban már az asztalon is elérhetők, futtatásuk alatt megjelenik az ikonjuk a tálcán. Sőt, kicsinyített ablakban is tudnak futni, és van fejlécük. Ezek a modern appok már majdnem úgy néznek ki, mint a hagyományos asztali szoftverek. Pont az zavaró, hogy csak majdnem: kinézetre hasonlítanak,de egészen másképp működnek.

Ezeket a hibákat még ki kell javítani, mire a Windows 10 megjelenik, de erre bőven van idő, mert a végleges verzió csak egy év múlva készül el. A Windows 10-ben lesz egy nagyon jó megoldás: érzékelni fogja, hogy csatlakoztattunk egy billentyűzetet, és olyankor magától asztali módba fog átváltani. Ha pedig csak önmagában használjuk, tabletként, akkor marad a modern felület.

Keményen odaüt

Térjünk át a hardverre, mert a Microsoft, bár alapvetően szoftvercég, ebben is elég jó lett mostanában. A Surface 3 Pro egy laptop-tablet hibrid, ami történetesen működik is. Viszonylag vékony és könnyű, fémből van a hátlapja, nem nyekereg és zörög. Bár nem olyan pillekönnyű, mint egy iPad Air, a többi Windows 8.1-es tablethez képest elég jó. A hátlapjába beépített támaszték sokféle felhasználási módot tesz lehetővé: jól megáll az asztalon és az ember térdén is, nem dől el. A Core i5 processzor erős, játékok futtatására is alkalmas, a nagy felbontású kijelző pedig nemcsak gyönyörű, hanem okos is: lehet rajta nyomásérzékeny tollal is rajzolni.

Egyedül a billentyűzettel nem voltam elégedett, mert angol kiosztású, tehát az "í" betű csak az altgr-j kombinációval írható be, ami hosszú gépelésnél nagyon zavaró. A kényszer persze nagy úr, még így is végig tudtam dolgozni vele egy egész napot az Eurocloud konferencián. A gép akkuja nagyon jó, állandó wifi kapcsolaton is simán kibírt 10 órát, aminek a nagyja jegyzeteléssel, böngészéssel telt el.

Ha van esze a Microsoftnak, ennek a hardvernek a licencét ajándékba odaadja a szerencsétlenkedő partnereinek, az Acernek, Asusnak, Lenovónak, HP-nek és a többieknek, hogy nyugodtan fejlesszék tovább. Csak ne rontsanak rajta, és felejtsék el a darabokból összelegózható hibrideket. Azok a gépek, amiket használat előtt szét- és össze kell szerelni, teljesen alkalmatlanok a munkavégzésre.

Ezért kerülhet bajba az Apple

Egyelőre nyoma sincs annak, hogy az iOS és a Mac OS X valamikor a közeljövőben egybeolvadna, ezzel szemben a Microsoft régóta arról beszél, hogy minden eszközön – mobilon, tableten, konzolon, pécén és laptopon egyaránt – ugyanaz a Windows fog futni. Úgy tűnik, a 10-es verzióban ezt meg is valósítja a cég. Ha igaz, amit az Intel mond a Skylake processzoráról, akkor az iPad hamarosan gyenge gépnek fog tűnni a valódi számítógépként is működő Intel-processzoros tabletek mellett. Mivel a Skylake nem igényel hűtést, a szellőzők is eltűnhetek a jövőbeni Surface tabletekről, és valószínűleg kisebb méretű akku is elég lesz a tízórás üzemidő biztosításához.

A szoftveriparban is komoly szövetségesek sorakoztak fel a Microsoft mellett. Az Adobe a napokban mutatta be a touch-os Photoshopot és Illustratort, amelyek a kreatíviparban nagyon elterjedt, népszerű programok. Ezek Windowson érhetők el, nem Mac OS X-en, amely most nem is támogatja az érintőkijelzőket. Az iOS-es iPaden pedig csak az Adobe kiegészítő alkalmazásai futnak, nem a több ezer dolláros professzionális szoftvercsomagok.

A Windows 8-as modern szoftverek kínálata is bővül, még ha nem is olyan mértékben, mint az iOS-es appok száma. De aki kevés appot talál, annak ott van még több száz kiváló, régebbi program, amelyek asztali módban futtathatók. A Windows egérrel és billentyűzettel is jól működik, szemben az iPaddel, ami igazán jól csak az érintésre reagál. A Surface 3 Pro a teszten jól bevált alkalmi játékgépként is. Az Origin és a Steam online játékterjesztő platformok sokat tesznek azért, hogy a pár éves, de még ma is jó élményt adó pc-s játékok elérhetők maradjanak, és időnként elég komoly, 50-80 százalékos diszkont árral növelik az eladásokat. A bőséges kínálat miatt jól ki lehet használni a Windowst, és összességében a rendszer jó felhasználói élményt nyújt.

Picikét megpuhították őket

A Microsoft rengeteget vesztett a jelentőségéből az elmúlt fél évtized alatt. 2009-ben még az az internetre kötött eszközök 90 százalékán futott Windows, most azonban már csak 20 százalékon. Ennek az az oka, hogy a szélsebesen elterjedt új mobil eszközök, az okostelefonok és tabletek piacán a redmondi társaság nem igazán találta meg a helyét. Egyszerűen hagyta, hogy a Google és Apple átvegye a vezető szerepet. Ebben a helyzetben nincs más lehetősége a Microsoftnak, mint előre menekülni, ha megint be akarja bizonyítani, hogy diktálni is tudja a trendeket, nem csak követni. A Windows 10 pedig pontosan ezt teszi.

Rovatok