Index Vakbarát Hírportál

Hová tűntek a programozónők?

2014. október 22., szerda 12:14

Mára közhely, hogy a programozás ugyan jó mulatság, de férfi munka, nőket csak elvétve találni a szakmában. De nem mindig volt ez így. A számítógépek hőskorában az informatika sok úttörője még nő volt, és a későbbi évtizedekben is gyorsabban nőtt az ilyen irányban továbbtanuló nők száma, mint a férfiaké. 1984-ben aztán hirtelen megfordult a folyamat, és a női programozók száma meredeken esni kezdett. Ennek okait biztosan egyelőre senki se tudja, de az NPR a korai számítógépes játékok férfiközpontú marketingjét gyanítja a háttérben.

Érdekes egybeesés, hogy a nők arányának csökkenése ugyanakkorra esik, amikor az első személyi számítógépek nagy számban kezdtek megjelenni a háztartásokban. Ezek nagyrészt csak játékra voltak még alkalmasak, így a reklámozásukat is erre hegyezték ki. Az ilyen reklámok viszont szinte kizárólag fiúkat céloztak meg, mint ahogy ezen a videón is látszik:

80-as évek Radio Shack reklámja

Az NPR szerint ez indította be a ma is élő felfogást, amely szerint a számítógép azért még csak elsősorban fiúknak való dolog. Ezt aztán a geekkultúra termékei és népszerű filmek tömkelege sulykolta belénk az évtizedek során. Ezt támasztja alá egy kilencvenes években készített felmérés is, amelyben Jane Margolis kutató azt találta, hogy a családok sokkal nagyobb valószínűséggel vesznek számítógépet a fiúknak, akár még akkor is, ha a lánygyermek kifejezetten érdeklődik iránta.

A Verizon nevű amerikai mobil- és netszolgáltató idén nyári reklámja is ugyanerre hvja fel a figyelmet, csak még általánosabban, a nők tudományban való részvételével kapcsolatban. Eszerint a negyedikes kislányoknak még jelentős részét érdeklik a természettudományok, ehhez képest a felsőoktatásban már csak töredékük választja ezt az irányt.

Verizon 2014-es nyári reklámja

Számos kísérletet találni ugyanakkor ezeknek a tendenciáknak a visszafordítására. Elég csak arra gondolni, hogy a Google 50 millió dollárt fektet abba, hogy programozásra késztesse a lányokat, de mi is írtunk olyan itthoni projektről, amelyik belevinné őket a kódolásba.

Rovatok