Index Vakbarát Hírportál

Túlterheléssel bukott a titkos drogpiac?

2014. november 10., hétfő 09:09

Múlt héten lekapcsolták a Silk Road 2.0, a Tor nevű proxyhálózat mögött futó, sötét webes drogpiacot, az egy éve szintén lekapcsolt Silk Road egyik utódját. A hír nagyjából csak ebből lett, pedig az Operation Onymous nevű akcióban az Europol az FBI és a US Immigration and Customs Enforcement közös akciójában 410 .onion domén mögött futó oldalt, legalább 27 különbözőt lekapcsoltak, ezek a drogkereskedelemtől a bérgyilkosságig elég sok illegális dologgal foglalkoztak.

Az ügyben összesen 17 letartóztatás volt, a legtöbb üzemeltető azonban megúszta a dolgot. Sőt, a Doxbin nevű anonim üzenetküldő nachash becenevű operátora megszólalt. Szerinte az oldalakat DDoS-sel (elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás) kapcsolták le: így a bűnüldözési szerveknek sikerült beazonosítaniuk a szerver valódi helyét.

Az oldal naplója szerint augusztus 21 és 28 között furcsa kérések érkeztek az oldal szerveréhez. Ezek feltornászták az oldal látogatottságát 1,7 millió oldalletöltésre augusztusban, közel háromszor annyira, mint a normális forgalom. Egy hónappal később hasonló furcsa működést láttak az oldal adminisztrátorai, utána viszont vége lett, és nem ismétlődött meg többet.

Az üzemeltetők elmélete szerint azért küldtek hatalmas forgalmat az oldalra, hogy felfedjék a Tor mögé rejtett szerverek valódi helyét: a szervek beállítottak saját Tor-szervereket, ezeken elvileg nem láthatják, milyen forgalom és hova halad át, ha viszont elég sok kapcsolatot indítottak ugyanabba az irányba egyszerre, a nagy számoknak köszönhetően megfigyelhették, hova csatlakoznak a támadó gépek.

Egyelőre más források még nem erősítették meg ezt az elméletet, de ha igaz, az nemcsak a most elfogott drogkereskedőknek rossz, hanem azoknak a besúgóknak, politikai aktivistáknak, újságíróknak, akik inkognitóban próbálnak működni.

Rovatok