Index Vakbarát Hírportál

Magyar feje lehet az online drogpiacnak

2014. november 11., kedd 16:02

Hétfőn írtuk meg, hogy nemrég lekapcsolták a Silk Road 2.0, a Tor nevű proxyhálózat mögött futó, sötét webes drogpiacot, az egy éve szintén lekapcsolt Silk Road egyik utódját. Az Europol, a helyi rendőrségek, az FBI és a US Immigration and Customs Enforcement közös akciójában 410 .onion domén mögött futó oldalt, legalább 27 különbözőt lekapcsoltak, ezek a drogkereskedelemtől a bérgyilkosságig elég sok illegális dologgal foglalkoztak.

Azóta kiderült, hogy az Onymous fedőnevű akcióban lekapcsolt oldalak között volt a nagyjából 2014 tavasza óta működő Hydra nevű feketepiac is, amelynek 

magyar üzemeltetőjét a terrorelhárítók fogták el.
 
 

A rendőrség közleménye szerint EUROPOL koordinálásával „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály munkatársai – a Frankfurt am Main-i Főállamügyészség nemzetközi bűnügyi jogsegélykérelme alapján – a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének közreműködésével elfogtak és előállítottak egy 26 éves budapesti lakost”.

Onymous

A gyanú szerint a férfi Hydra nevű illegális kereskedelmi platform üzemeltetője, adminisztrátora volt 2014 márciusa óta. Nemcsak a felületet adta, hanem az illegális kereskedelem után öt százalékot felszámított. Az oldal egyébként a rendes weben található értékelések alapján eléggé profi volt, nagy hangsúlyt helyeztek a felhasználók és digitális bitcoin-pénztárcájuk megvédésére is. Ezzel együtt a használata sem volt könnyű, külön oldalon foglalkoznak azzal, hogy kell rendelni róla.

A rendőrök a Hesseni Tartományi Bűnügyi Hivatal nyomozójával együtt hallgatták ki, mivel a szövetségi kábítószertörvényt is megsértette, de őrizetbe egyelőre nem vették.

Terheléssel bukhattak

Az ügyben elvileg eddig összesen 17 letartóztatás volt, a legtöbb üzemeltető azonban megúszta a dolgot. Sőt, a Doxbin nevű anonim üzenetküldő nachash becenevű operátora megszólalt. Szerinte az oldalakat DDoS-sel (elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás) kapcsolták le: így a bűnüldözési szerveknek sikerült beazonosítaniuk a szerver valódi helyét.

Egyelőre más források még nem erősítették meg ezt az elméletet, de ha igaz, az nemcsak a most elfogott drogkereskedőknek rossz, hanem azoknak a besúgóknak, politikai aktivistáknak, újságíróknak, akik inkognitóban próbálnak működni.

Rovatok