Index Vakbarát Hírportál

Kamerát szerelnek az amerikai rendőrökre

2014. december 2., kedd 16:49

Az USA kormányzata 263 millió dollárt különített el egy tegnapi bejelentés szerint, hogy megpróbálják megoldani azokat a gondokat, amikre legutóbb a fergusoni események világítottak rá.

Az Obama-kormány a fenti összegből 75 millió dollárt költene 50 ezer darab speciális kamerára, és kötelezővé tenné, hogy a járőröző rendőrök viseljék és használják ezeket pont úgy, ahogy a rendőrautókba szerelt kamerákkal is teszik. Az összeg fennmaradó részét főleg képzésekre költenék, melyek fő célja az lenne, hogy a rendőrök megtanulják a szituációknak megfelelően kezelni azokat a katonai jellegű felszereléseket, fegyvereket és járműveket, amiket az elmúlt néhány évben halmoztak fel. A rendelet szerint a 263 millió egy kisebb részét arra használnák el, hogy a lakosság újra megbízzon a rendőrökben, ez a bizalom az elmúlt időszakban szinte teljesen eltűnt.

Bár a kezdeményezés első látásra jó ötletnek tűnik, azért fontos tudni, hogy az 50 ezer kamera csak az USA-ban szolgáló, mintegy 750 ezer rendőr egy töredékének lenne csak elég. Ráadásul a készített felvételek kezelése sem egyszerű. Vannak olyan államok, ahol az ehhez hasonló rendőrségi videókat mindig közzé kell tenni, kivéve ha egy épp folyó nyomozás miatt ez nem lehetséges. Most képzeljük el, mekkora adatmennyiség keletkezne, ha az ötvenezer kamera napi 18-20 órán át csak közepes minőségű felvételeket készítene.

Ugyanakkor bizonyos városokban, például Washingtonban már folynak tesztek. A fővárosban egymillió dollárt költöttek el a járőrök munkáját dokumentáló szerkezetekre és a felvételek kezelésére abban bízva, hogy ezzel jócskán lecsökkenthetik majd a fergusoni esethez hasonló vitás eseteket.

Rovatok