Index Vakbarát Hírportál

Megtette az első lépéseit Hector, a robotsáska

2014. december 18., csütörtök 17:40

A robotrovarnak hat botszerű lába van, és képes egymástól függetlenül mozgatni őket, így sokféle felülettel megbirkózik. Az alábbi videón például a maga ráérős tempójában, de gond nélkül átkel egy kavicságyon, majd felmászik egy raklapra.

Hector felépítését és viselkedését a botsáskáról modellezték a tervezői a németországi Bielefeld Egyetemen. A lábaiba 18 rugalmas ízületet építettek, amelyekkel az igazi állat izmait tudja utánozni. Segíti az egyensúlyozásban, hogy különböző magasságokba képes emelni a külön mozgó lábakat. A szenzoraival pedig érzékeli az ütközésveszélyt, így korrigálni is tudja a mozgását.

Egyelőre rövid hatótávú kamerákkal és szenzorokkal szerelték fel a robotot, de már dolgozik rajta az Axel Schneider által vezetett csapat, hogy növeljék az érzékelési távolságot, hogy Hector még inkább utánozni tudja a hús-vér rovarokat. Ami amellett, hogy remek játéknak tűnik, arra is hasznos lesz, hogy modellként használják állatok mozgásának pontosabb megértéséhez. Márpedig ez manapság az élet legkülönbözőbb területein bizonyulhat hasznos tudásnak.

Rovatok