Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a magyar útlevelet vevő svájci robotot

2015. január 17., szombat 23:19

Nemrég beszámoltunk egy művészeti projektről, amiben egy robotot programoztak arra, hogy keresgéljen a deepweben, és véletlenszerűen vásároljon dolgokat heti száz bitcoin értékben. Carmen Weisskopf és Domagoj Smoljo "The Random Darknet Shopper" című alkotása azzal került be a hírekbe, hogy a robot által szerzett tárgyakat kiállították, köztük egy magyar útlevél scannelt oldalait, vagy tíz darab ecstasyt. 

A művészek a honlapjukon tették közzé a hírt, hogy a svájci rendőrség végül lecsapott rájuk, elkobozták a robotot és a kiállítási tárgyakat egy nappal a kiállítás bezárása után - írta meg a Daily Dot. "Az elkobzás fő célja az volt, hogy megsemmisítsék az illegálisan beszerzett tárgyakat, és ezáltal megakadályozzák, hogy egy harmadik félhez kerüljenek" - írta a !Mediengruppe Bitnik nevű művészeti csoport a rendőrségi akcióról. "Azonban úgy gondoljuk, hogy a munkánk elkobzásával igazságtalanul beavatkoztak a művészet szabadságába" - írták. Pedig pont azért Svájcban tartották ezt a kiállítást, mert úgy gondolták, ebben az országban adnak legnagyobb teret a művészi szabadságnak.

A projekt többek közt arra is kereste a választ, hogy mi a helyzet akkor, ha egy robot vásárol illegális dolgokat a neten, ki büntethető, kit lehet felelősségre vonni. Ezekre még nem igazán kaptunk választ még, de egy biztos: a rendőrség megvárta a kiállítás végét, majd közbelépett. "Hisszük, hogy a művészet célja, hogy rávilágítson a társadalmi kérdésekre, és alapvető, jelenkori kérdéseket feszegessen" - közölték a művészek végül.

Rovatok