Index Vakbarát Hírportál

Samsung okostévéje van? Vigyázzon, mit mond

2015. február 9., hétfő 09:18

Bár hazánkban valószínűleg csak kevesen használják ki a lehetőséget, a Samsung okostévéinek egy része attól még aktívan használja a hangvezérlés lehetőségét. A megoldás lényege, hogy a tévé folyamatosan figyeli, elhangzik-e az előre programozott parancsszavak valamelyike, és ha igen, végrehajtja az utasítást: kikapcsolja a tévét, lehúzza a hangot, esetleg átvált egy másik csatornára.

A Daily Beast újságírója szerint ez igazából egészen addig nem ijesztő, míg valaki nem vállalkozik arra, hogy elolvassa a tévé mellé adott végfelhasználói szerződés minden pontját. A soha el nem olvasott pontok sűrűjében ugyanis van egy érdekes mondat:

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az ön által kimondott szavakban található személyes, vagy más jellegű érzékeny információk is bekerülnek a tévé által rögzített és harmadik félnek továbbított adatcsomagba.

A folyamatosan figyelő tévé által felvett adatok elemzése elsősorban valószínűleg csak a funkció működésének javítását szolgálja, de attól még fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy van egy mikrofon, ami nemcsak hallja, de rögzíti is, amit hall.

A Samsung reakciója szerint a tévé az iparágban általában is alkalmazott előírások és gyakorlat alapján kezeli a lehetőséget, és folyamatosan szem előtt tartja az ügyfelek adatainak biztonságát, így például az adatokat titkosítják. A cég szerint a hangfelismerés eleve kikapcsolható a tévé beállításai között, de ha ez valakinek kevés, az internetkapcsolat sem kötelező.

Korábban az LG tévéiről derült ki, hogy okosabbak, mint azt egy okostévétől elvárná az ember: személyre szabott reklámokat jelenítettek meg a gazdáik szokásai alapján, ráadásul a bedugott pendrive-ok tartalmát is visszaküldték a gyártónak.

Rovatok