Index Vakbarát Hírportál

Kacsintással átkapcsolható egy kontaktlencse

2015. február 16., hétfő 08:34

Parányi nagyítót rejtettek el egy kontaktlencsében, amely világszerte 285 millió rosszul látó embernek ad reményt, hogy búcsút mondhatnak majd a méretes, kényelmetlen szemüvegeknek. Az Amerikai Tudományfejlesztő Szervezet (AAAS) konferenciáján bemutatott kontaktlencse távcsőként is használható, a legyártását ugyanis az amerikai hadsereg fejlesztési ügynöksége, a DARPA rendelte meg. Eredetileg az volt a cél, hogy a katonák látását javítsák vele.

Eric Tremblay, a kontaktlencse vezető fejlesztője, a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne munkatársa 2013 óta dolgozik az eszközön, a munkájáról korábban is beszámoltunk. A kontaktlencse nemrég bemutatott verzióját egy különleges szemüveggel kell hordani - ez ismeri fel a felhasználó kacsintását. A jobb szemmel kell bekapcsolni a nagyítót, a bal szemmel kikapcsolni. Az eszköz a pislogásra nem reagál.

Tremblay szerint a kontaktlencse még nem áll készen a piaci bevezetésre, mert sokkal merevebb, mint a hagyományos kontaktlencsék. Az eszközben egyébként apró alumínium tükrök vannak, azok végzik el a nagyítást.

Rovatok