Index Vakbarát Hírportál

Ipadet kap minden képviselő az Egyesült Királyságban

2015. március 26., csütörtök 11:05

Májusban tartják a parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban, az viszont már most kiderült, hogy bárki is jusson be, egy Ipad Air 2 fogja várni a parlamentben. A keddi hivatalos bejelentés szerint ugyanis az alsóház mind a 650 tagja kap egyet az az Apple legújabb tabletjéből.

A képviselők biztosan örülnek, de többen azért kritizálják is a döntést. A beruházás költsége öt éven át évi 200 ezer, vagyis összesen egymillió font (több mint 400 millió forint), ami, bár „versenyképes árazású”, a kritikusok szerint jóval több, mint amennyiből meg lehetett volna oldani egy technológiai vérfrissítést.

Főleg, hogy az egyik ok éppen a spórolás, mert így nem kell minden egyes dokumentumot több száz példányban kinyomtatni, viszont a képviselők egységes platformon dolgozhatnak majd. További döntő szempont volt a biztonság és a hosszú várható élettartam.

De az ár mellett más kritika is érte a projektet. Chi Onwurah, az árnyékkormány hivatali minisztere azért kritizálta, mert hibának tartja a hosszú távú elköteleződést az Apple zárt rendszere iránt, és a cég adóelkerülési praktikáit is aggályosnak tartja. Előbbivel kicsit elkésett, mert a 650 képviselőből 209-en már eddig is Ipaden dolgoztak.

Bár Magyarországon már az Alaptörvény is Ipaden született (sőt egy korábbi változatából már 2011-ben bevásárolt a Parlament), attól azért nem kell tartani, hogy mostanában kapna egyet az összes képviselő. Már csak azért se, mert mind a 199-en kaptak egy Lenovo laptop-tablet hibridet egy évvel ezelőtt. Ahogy akkor megírtuk, az eszközök töltése problémás lehet, mert tűz- és műemlékvédelmi okokból nem lehet konnektorokat építeni a fapadba. Mondjuk azt az Ipadba se.

David Cameron miniszerterelnök egyébként bevallottan nagy Ipad-rajongó, a kedvenc játékai az Angry Birds és a Fruit Ninja. Kettejük közül egyelőre csak az Ipad jutott be a következő ciklusra.

Rovatok