Index Vakbarát Hírportál

Nyílt forráskódú lehet a Windows

2015. április 4., szombat 19:58 | aznap frissítve

Könnyen elképzelhető, hogy nyílt forráskódú, azaz bárki által nézegethető és bütykölgethető lesz ezentúl a világ legismertebb, PC-kre írt operációs rendszere, a Windows, írja a Wired. A hírt az idén tavasszal 40 éves Microsoft egyik kisfőnöke, Mark Russinovich jelentette be.

Russinovich a felhőalapú szolgáltatásokban utazó Microsoft Azure-ért (korábbi nevén: Windows Cloud) felelős technológiai igazgatója. Ő volt az, aki a Szilícium-völgyben megrendezett ChefConf nevű geekkonferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén megelégelte azt az állapotot, hogy a weboldalakat és appokat fejlesztő, lelkes programozók és kis cégek szinte kivétel nélkül a konkurens Linux operációs rendszert használják a Windows helyett a napi munkához. A Wired szerint  ugyanis a Russinovich-ot hallgató többszáz emberből  csak egyetlen egy tette fel a kezét, és vállata fel nagy nyilvánosság előtt, hogy Windows fut otthon a gépén

Ez már egy új Microsoft. Két éve ez nem történhetett volna meg, de ma már a realitások talaján kell állnunk.

Russinovich szerint a Microsft ma már nem engedheti meg magának, hogy nem halad a korral. Nagyon erős a konkurenciaharc, és nekik is jobban nyitniuk kell az okostelefonok és tabletek világa felé. Steve Ballmer kirúgása is annak volt köszönhető többek között, hogy a vezetése alatt a Microsoft egy verembe esett mamut tempójában követte a mobilpiaci trendeket. A Google ugye 2005-ben megvette az Android Inc. Linux-rendszert használó mobil operációs rendszerét, a Androidot, és láss csodát: ma például az Apple legnagyobb riválisánál, a Samsung okotelefonjain alapértelmezett androidos alkalmazásként fut a Gmail, a Picasa és a többi Google-alkalmazás.

Vagyis a Google ugyanazzal a módszerrel kaszált milliókat, ahogy annak idején Bill Gatesék is megegyeztek az IBM-mel, hogy minden PC-n alaptartozék lesz az MS-DOS, később pedig már az összes otthoni számítógépen az Internet Explorer böngészőt és Word szövegszerkesztőt alapból tartalmazó Windows futott.

A Microsoft viszont az elműlt években totálisan elvesztette vezető pozícióját az informatikai piacon: trendteremtőből trendkövetővé vált, és csak kullogott az Apple és a Google után. A patinás múltú vállalatóriásnál ezért most egyre többen úgy gondolják, lépniük kell, mert aki megveszekedett Linux-felhasználó, az valószínűleg soha sem fog megvásárolni semmit az őskövületként elkönyvelt Microsoft termékeiből.

Mark Russinovich és a Bill Gates-birodalom jövőbeli terveit a  ChefConf egyik fő szervezője  Adam Jacob is örömmel üdvözölte. Sőt, nemcsak ő: a konferencia masszív Linux-hívői is tapssal és ovációval fogadták a bejelentést.

Rovatok