Index Vakbarát Hírportál

Ez gyors volt: a Nokia megvette az Alcatelt

2015. április 15., szerda 09:22

Kedden írtunk róla, hogy a Nokia és az Alcatel tárgyalásokat folytat a két cég egyesüléséről. Azt már akkor is tudni lehetett, hogy ha a megállapodás létrejön, a Nokia fog felvásárlási ajánlatot tenni az Alcatel–Lucent csoportnak. Ez mostanra meg is történt: a Nokia kedden, késő este jelentette be, hogy sikerült megállapodniuk, így 15,6 milliárd euróért felvásárolják az Alcatelt.

A megállapodást a két cég igazgatótanácsának jóvá kell hagynia, és azt is ellenőrizni kell, hogy minden feltétel megfelel-e a hatályos szabályozásoknak, de ha minden terv szerint megy, a megállapodás 2016 első felében lezárulhat.

A sajtótájékoztatón a Nokia azt is megerősítette, hogy fontolgatják a Here térképszolgáltató értékesítését, pedig ez volt az egyik fő termékük, miután eladták a mobilrészlegüket a Microsoftnak. A szabadalmakkal és fejlesztésekkel foglalkozó Nokia Technologies a cég tulajdonában marad, és az Alcatel-felvásárlás sem fogja érinteni a működését.

A felek abban állapodtak meg, hogy az Alcatel–Lucent részvényesei 0,55 százaléknyi Nokia-részvényt kapnak minden, a tulajdonukban lévő Alcatel–Lucent értékpapírért. A cég vezérigazgatója továbbra is Rajeev Suri, a Nokia mostani vezetője marad.

Rovatok