Index Vakbarát Hírportál

Három SIM-kártya egy mobilban

2015. április 24., péntek 17:11

Negyven új gépet, laptopokat, okostelefont, hibridet és asztali számítógépet mutatott be az Acer a New Yorkban megrendezett sajtótájékoztatóján. Bár a tajvani cégnek minden létező kategóriában van valamilyen terméke, az idei felhozatal sokkal letisztultabb, mint ami a korábbi években volt jellemző a cégre.

Azt is elismerték, hogy jogosan viccelődtem tavaly az összelegózható hibrid gépükön. A cég amerikai termékmenedzsere, Eric Ackerson meglepő őszinteséggel mesélte a rendezvény utáni fogadáson, hogy a tavalyi IDF-en bemutatott Aspire Switch 12 nevű gépből egészen pontosan nullát rendelt az Egyesült Államok piacára, mert túl bonyolult eszköznek látta. (Állította, hogy ez egy Microsoft Surface klón, csak hát ilyenre sikerült). Kifejtette azt is, hogy most már kevesebbet kísérleteznek az egzotikus formákkal.

Ennek meg is látszik az eredménye. Végre az Acernek is van körbeforgatható kijelzőjű laptopja, az Aspire R11, amit nem kell szétszedni meg összerakni. Ezt a megoldást egyébként a Lenovo vezette be a Yoga nevű hibridjével, még évekkel ezelőtt.

Az összelegózható gépek közül az Aspire Switch 10 hibrid az Acer legjobb ajánlata. Ezt netbookszerű gépként, illetve a kijelzőt lepattintva tabletként is használni tudjuk, és egészen ügyes rögzítő mechanizmusa van. Egy erős mágnes tartja a helyén a kijelzőt, amit egy határozott mozdulattal le tudunk szedni a helyéről.

Acer Aspire Switch 10 hinge mechanism

Már csak azt kéne megoldani, hogy a hátrahajtott kijelzővel ne dőljön hanyatt a gép. Mivel minden elektronika és az akku is a kijelző mögött van, igencsak fejnehéz.

Az Aspire Switch alapváltozata Gorilla Glass üvegborítást kapott, amitől jóval elegánsabb, mint a műanyagba fröccsöntött 10E verzió. Persze ez egy kicsit olyan, mint elegáns metálfényezést tenni egy tuktukra, az Intel Atom processzor ugyanis nagy csodákra nem képes. A Windows 8-as hibridhez adnak egy tollat is, amivel tudunk a kijelzőre rajzolni, és a gép meglepően gyorsan követi a toll mozgását, nem volt észrevehető késés.

Az biztos, hogy az Acer nagy figyelmet fordított az érintőkijelzőire. Az iskoláknak szánt, belépő kategóriás Iconia One 8 androidos tabletre akár grafitceruzával is lehet írni, persze csak akkor, ha egy kicsit tompább a vége, nem tűhegyes. Eric Ackerson szerint akár tollal vagy kulccsal is működik az érintőkijelző, még ha az utóbbit nem javasolnánk senkinek sem. Ez a gép áfával körülbelül ötvenezer forintba fog kerülni, szóval nem olcsó annyira, hogy bátran összekaristoljuk.

Három a tajvani igazság

Az Acer legmenőbb új terméke egyértelműen a Liquid X2 okostelefon. Jason Chen vezérigazgató többször is elmondta, hogy őrület az a verseny, ami a mobiliparban zajlik, és többen lépnek ki onnan, beszüntetve a gyártást, mint amennyien belépnek, de ők az utóbbiak közé tartoznak. Ami, tudva azt, hogy a mobilipari nyereségek egyetlen A betűs cégnél csapódnak le (ők emlegették így az Apple-t), elég nagy bátorságra vall.

A Liquid X2 meghökkentő újítása az, hogy három SIM-kártyát tudunk belehelyezni, tehát ha ahhoz van kedvünk, akkor egyszerre lehetünk vodások, telenorosok és telekomosok. Persze ezt a megoldást nem erre találták ki, hanem leginkább üzletembereknek szánják, akik gyakran megfordulnak több országban is. Az 5,5 colos kijelző mögött brutális 4000 milliamperórás akku van, valamint egy 64 bites és nyolcmagos processzor, a kamera pedig 13 megapixeles f1.8-as lencsével, ami azt jelenti, hogy félhomályban is jó képeket tudunk készíteni. Kíváncsian várjuk a tesztlehetőséget, bár attól tartunk, hogy ezt a mobilt végül nem fogják behozni Magyarországra. Sajnos még csak vitrinben állították ki a telefont.

Izgalmas újítás a játékosoknak kifejlesztett Predator tablet is, amiről Maverick Shih termékmenedzser elmondta, hogy nemcsak a négy beépített hangszóróval akarják magával ragadóvá tenni a játékélményt, hanem a precíz érintőkijelzővel is, amely a legapróbb virtuális objektumok ujjal való manipulálását is lehető teszi. Azt is elárulta Shih, amikor a Windows 10-es gémer tabletektről faggattam, hogy a tajvani Computexen érdemes lesz körülnézni, ennél többet azonban nem mondhatott.

Rovatok