Index Vakbarát Hírportál

Európa az USA és Izrael nélkül is képes lesz terroristák felrobbantására

2015. május 19., kedd 09:39

Közös európai drónfejlesztésben állapodott meg Franciaország, Németország és Olaszország védelmi minisztere hétfőn. A három részt vevő ország nem meglepő, a fejlesztésben ugyanis a Dassault, az Airbus és a Finmeccanica cégek vesznek részt. A három cég amúgy nagyjából egy éve lobbizik a projekt elindításáért, amely a megállapodás szerint az első két évben főleg az együttműködés alapjaival kapcsolatos vizsgálatokból áll majd.

A francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian szerint az európai országoknak fontos, hogy saját fejlesztésű, hadászati és információszerzési célokra (vagyis katonai és kémkedésre) alkalmazható távirányítású repülőkkel rendelkezzenek, hogy így függetlenné váljanak a piacot uraló amerikai, izraeli és kínai eszközöktől.

A várakozások szerint a közös fejlesztésű drón valamikor 2025 körül állna készen az első bevetésre, és szakértői vélemények a tesztváltozat sem repül hamarabb a következő évtized elejénél.

Az Airbus és a Finmeccanica amúgy más helyzetben egymás konkurensei, például a magyar helikoptertenderen is külön ajánlattal indulnak majd egyszer, ha lesz olyan, hogy magyar helikoptertender. És ha már a magyar vonatkozás szóba került, érdemes megemlíteni, hogy van még egy elég erős szereplő a drónpiacon: Irán. Az az Irán, akivel a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium (IÁ) szerint olyan nagyon fontos jó kapcsolatokat kiépíteni.

Rovatok