Index Vakbarát Hírportál

Idén is lesz magyar az Imagine Cup világdöntőjében

2015. június 3., szerda 17:03

A Microsoft Imagine Cup innovációs versenye már évtizedes múltra néz vissza, de itthon igazán akkor került be a köztudatba, amikor a tavalyi nagydöntőn egy szegedi egyetemistákból álló csapat tamagocsiba oltott fitnesz-appja, a Tep két díjat is elhozott a seattle-i nagydöntőről. Idén újra a Microsoft szűkebb otthonában lesz a világdöntő, és újra lesz magyar résztvevő is. A hazai selejtezőt megnyerő Mistory csapata sikerrel vette ugyanis a regionális döntőt is, és a legjobb európai csapatok krémjével együtt került be a végső megmérettetés mezőnyébe.

A Mistory a városnézős turistáskodással csinálja ugyanazt, amit a Tep a futással, vagyis játékká alakítja, és így olyan embereket is megszólít, akik eddig ezt unalmasnak tartották. Az app lényege, hogy sztorikat lehet végigjátszani városnézés közben, az egyes nevezetességekhez különféle rejtvények tartoznak, amiket megfejtve kapjuk meg a kalandjátékká vált túra következő állomásának koordinátáit. Az alkalmazás GPS-en figyeli, hogy hol vagyunk, és a helyzetünknek megfelelően alakítja a sztorit. Az egyik budapesti demó sztorinak például Gyilkosság a Deák téren a címe, és egy rejtélyes bűnügy utáni nyomozásra fűzi fel a budapesti belváros nevezetességeinek végigjárását.

Az alkalmazást három műegyetemista diák fejleszti, akik az innovációs világversennyel párhuzamosan éppen a vizsgaidőszakkal is küzdenek. Egyikük éppen egy vizsgáról esett be a bejelentésre. Amin saját bevallása szerint egyébként valószínűleg meg is bukott, de kicsit vigasztalta a tény, hogy a világ egyik legnagyobb IT-cége pozitívabban állt hozzá, mint a tanárai. Az igazán kemény meló most kezdődik számukra, szűk két hónapjuk van a nagydöntőig, ahova már szeretnének működő verziót vinni, egy sor kipróbálható városnéző sztorival. A tét nem csak az 50 ezer dolláros fődíj miatt nagy, személyesen a Microsoft-vezérigazgató Satya Nadellának mutathatják majd be a projektjüket a magyar egyetemisták.

A speciálisan diákoknak szóló Imagine Cup-on a versenyzőknek üzleti vállalkozásként is be kell mutatniuk az ötletük és termékük életképességét, ezért a következő két hónapban a műegyetemista srácok a programozás mellett angol üzleti kommunikációt és prezentációs technikákat is fognak tanulni. A fejlesztőknek emellett éppen az most a legnagyobb gondjuk, hogy hogyan töltik fel tartalommal, vagyis kalandjátékos városnéző sztorikkal az alkalmazást. Emellett persze turisztikai szervezetekkel, utazásszervező cégekkel is tárgyalnak - számukra vonzó üzleti lehetőség lehet a Mistory-val feldobni városlátogatási, utazási ajánlatokat. Aki szívesen segítene nekik Dan Brownt megszégyenítő történetekkel, itt jelentkezhet.

Legyetek bátrak!

A magyar továbbjutót a Microsoft International elnöke, Jean-Philippe Courtois jelentette be, akivel sikerült pár percet beszélnünk az esemény után.

Mit keres az Imagine Cup csapataiban a Microsoft? Az üzleti potenciál a fontosabb, vagy az, hogy az adott projekt jobbá tegye a világot?

Az innováció a legfontosabb, az újító szellem, a friss ötletek, minden indulóban ezt keressük. Ha ez nem jár millió dolláros üzleti lehetőséggel, az egyáltalán nem baj. Ilyen volt a tavalyi fődíj nyertese is, egy olyan app, ami vérszegénységet diagnosztizál a telefon kameráján keresztül, és ezzel konkrétan életeket menthet.

Melyik a kedvenc Imagine Cup-os projektje az eddigi 12 évből?

Hú, ez nehéz... Pár éve volt egy ukrán csapat, egy kesztyűt fejlesztettek, ami lefordítja a siketnéma jelbeszédet. Óriási ötlet, és rengeteg embernek teszi könnyebbé az életét.

Követik egyébként, hogy mi történik a régebbi évek nyerteseivel és indulóival?

Hogyne, és örömmel látjuk, hogy nagyon sok a sikersztori. Néhányan csatlakoztak azóta a Microsoft családjához közülük, de a jellemzőbb az, hogy startup céget építenek a versenyen elért eredményükre és ismertségükre. Rengeteg sikeres cég nőtt ki ebből a kezdeményezésből.

A tavalyi verseny egyöntetően az okostelefonos alkalmazásokról szólt. Idén milyen trendet lát technológiai szempontból?

Úgy látom, az appok, a felhőszolgáltatásra alapuló ötletek, és okoseszközök hódítanak továbbra is. Ez nem is csoda, milliárdokhoz ér el az internet, a legmodernebb technológia ezekkel a kütyükkel. A Microsoft is igyekszik ebben az irányban fejlődni, első a mobilitás és a felhő.

Ha egyetlen jótanácsot adhatna azoknak, akik startupot akarnak indítani, mi lenne az?

Legyenek bátrak! Egyrészt az ötletelésben, a kreativitásban. Másrészt a célközönségben. Kinyílt a világ, a mobilokkal, okoseszközökkel milliárdnyi embert lehet elérni, globálisan kell gondolkodni. Harmadrészt legyenek bátrak az új technológiákkal való kísérletezéssel, vágjanak bele minél hamarabb például a Windows 10-be, a Hololensbe, vagy bármilyen újdonságba.

Ha már említette a Hololenst, az előzetes videókon hihetetlenül jól néz ki, mikor lehet esetleg kipróbálni...?

Ugye nem okozok meglepetést, ha erre most nem fogok pontos választ adni?

Rovatok