Index Vakbarát Hírportál

Nyolcévesen is jól főz Budapest startupkonyhája

2015. július 3., péntek 16:59

Nyolc éve az inkubátor szóról a legtöbbünk a kórházaknál hagyott árva csecsemőkre gondolt, és nem arra, hogy az ébredező fővárosunk startupcentrummá fog válni, és mérnökök ezrei ébrednek arra minden egyes nap, hogy megpróbálják megváltani a világot. Vagy legalább összedobnak egy jó fejlesztési ötletre egy céget, vagy egy appot, és megpróbálják sikerre vinni.

Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Telekom által támogatott, és azóta sem árván hagyott Kitchen Budapest műhelynek. Ehhez nem is kell több bizonyíték, mint hogy a nyolc évvel ezelőtti alapításon találkoztam többek között Somlai-Fischer Szabolccsal is, aki azóta megalapította a Prezit, és így sokkal közelebb került a világmegváltáshoz.

A csütörtöki Demo Day persze nem a múltba révedésről szólt, hanem a jövő ígéretes tehetségeiről. A Kitchen Budapest most lezárt 6 hónapos programjában részt vett az a gimisekből álló csapat is, akik eleinte egy programajánló appot akartak legyártani, és megjárták a hazai szaksajtó címlapjait (az Indexét is). Közben meggondolták magukat, és egy házibuli-appot fejlesztettek ki, amiben ismeretlen - de Facebook-profil alapján ellenőrizhető hátterű - vendégeket hívhatunk a bulinkba, illetve olyan bulikba is eljuthatunk, ahová másképp nem kapnánk meghívást.

Burián Bálint adta elő öt percben, hogy a Jumpin nevű appban miként lehet a Tinder-szerű suhintásokkal válogatni a bulik közt, de olyan magabiztossággal, mint aki már az anyatejjel szívta magába a startup-lét összetevőit.

Ügyes ötlet volt még a Misto nevű startup háztartási feladatkiosztó app, ami egy algoritmus kezébe helyezi a pasi/csaj/feleség/férj baszogatásának kellemetlenségét, hogy legyen elrakva a koszos zokni, elmosva a tányér, felmosva a padló. Az ötletet prezentáló Naszádi Anna esősorban a fiatal párokra helyezte a hangsúlyt, de többen javasolták neki, hogy gondoljanak a gyerekesekre is. Aki látta már kamaszkorú gyerek szobáját, az tudja, hogy miről beszélek. Az app egyébként úgy osztja ki a feladatokat, hogy a munka nagyjából egyenlően legyen szétosztva, és mindenki a kedvenc tevékenységét végezhesse el. Már amennyiben elhisszük, hogy a „szeretem” és a „mosogatás” szavak elférnek egymás mellett egy mondatban.

A Bölcs Kavics projektben olyan készleteket terveznek, amelyek a művészeteket a technológiával és a tudománnyal kombinálják. Hiánypótló! Végre egy olyan szett, ami nem csak úgy odaveti a gyerek elé a kefíresdobozból összehajtogatható napelemes guruló izét, hanem részletes leírás, történetet is ad mellé.

Kicsit hardcore témán dolgozik a BeeMachinery: egy GyroSpring nevű rezgésszigetelő szerkezeten, amivel olcsón kiküszöbölhetők a káros rezgések. Például rá lehet helyezni egy elektronmikroszkópot, és az nem fog berezegni, amikor elhúz egy kamion a labor épülete mellett.

Végül a Rites egy közösségi videókból felépített, újfajta játékstílus megteremtésén dolgozik, melyben a játékosok a Youtube-on megosztott amatőr videókból benépesített világban barangolhatnak, meghatározott célok nélkül.  Molnár Andris csapata már a jövőre készül, a játékban létrehozott virtuális valóságot ugyanis az Oculus Rift 2016-ban megjelenő sisakjával lehet majd megtekinteni.

Rovatok