Index Vakbarát Hírportál

Megint ezreket rúg ki a Microsoft

2015. július 8., szerda 18:39

A Microsoft az utóbbi időben rohamtempóban optimalizálja a működését, magyarul ezresével rúgják ki a dolgózóikat. Legutóbb ötezren vesztették el a munkahelyüket, előtte pedig még többen, 18 ezren kényszerültek távozni. De a vezető beosztásúak sincsenek biztonságban, júniusban nagy nevektől is elbúcsúztak.

Most 7800 dolgozó elbocsátását, illetve és 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást jelentett be a cég szerdán. A leépítések elsősorban a Nokiától felvásárolt mobiltelefon-üzletágat érintik.

Satya Nadella vezérigazgató a dolgozóknak kiküldött e-mailben azt írta, az átszervezésre és az elbocsátásokra azért van szükség, mert a cég rövid távon

hatékonyabb és fókuszáltabb telefonos portfóliót akar létrehozni

bár egyelőre nem világos, hogy ez pontosan mit takar.

Nadella egyúttal azt közölte a dolgozókkal, hogy a cég az átszervezéssel nagyobb erőforrásokat készül fordítani jövedelmezőbb területekre, így térképprogramok fejlesztésére és reklám-üzletágára. Ezeket az irányokat jelzik a közelmúltbeli megállapodások is az Uberrel és az AOL-lal.

A Microsoft korábban azt tervezte, hogy a mobilüzletág fejlesztésével a Windows Phone mobiloperációs rendszerét összeereszti az Androidra és az iOS-re, de egyelőre nem sikerült jelentős piaci részesedést szerezniük. Nadella már korábban jelezte, hogy elődjével, Steve Ballmerrel szemben nem támogatja a sikertelen mobildivízió fejlesztését.

A finn Nokia mobiltelefon-üzletágát 2014-ben 7,2 milliárd dollárért vásárolta fel a Microsoft, tehát a szerdai bejelentés értelmében a divízió eredeti értékénél is nagyobb összeget kényszerült leírni a cég. Ezen felül az üzletág átstrukturálása a cég saját becslései szerint további 750-850 millió dollárjukba fog kerülni.

Rovatok