Index Vakbarát Hírportál

Tíz orosz gépet zavart vissza a RAF egy bevetés alatt

2015. augusztus 5., szerda 19:46

Július 24-én a brit királyi légierő (Royal Air Force, RAF) egy gyors riasztású hadműveletben tíz orosz vadászgépet észlelt a Baltikum légterében. A térség légvédelmét a NATO látja el.

A RAF azután küldte fel a 6. repülőszázadot a Typhoon vadászgépekkel, hogy a NATO légvédelme több repülőgépet is észlelt a nemzetközi légtérben, közel a balti államokhoz.

A levegőben a repülőszázad azonosította az orosz gépeket.

A gépek valószínűleg hadgyakorlatot végeztek a térségben. Hogy mifélét, azt nem tudni, de a MiG–31 még egy, a hangsebesség többszörösével repülő gépet is kilőhet. (Legalábbis elméletben: éles helyzetben még sosem vetették be.) A Szu–34 rendszeresítését 2009-ben kezdte meg az orosz légierő. Bár 32-t rendeltek belőlük, még csak négy állt hadrendbe – vagyis az oroszok egyszerre küldték a levegőbe az összeset.

A Typhoonoknak nem sok félnivalója lehetett az orosz gépektől; már több gyakorlaton is bebizonyították, hogy éles helyzetben is megállják a helyüket. Az itt látható videó erősen dramatizált, de nagyjából hitelesen bemutatja, hogy miért kerül egy Typhoon 90 millió euróba.

Az orosz gépeket a Typhoonok végig szemmel tarthatták a radaron, és repülés közben távol tartották őket a NATO légterétől.

Rovatok