Index Vakbarát Hírportál

F-22-es Raptorok érkeztek Németországba

2015. augusztus 28., péntek 23:06 | nyolc éve frissítve

Négy amerikai F-22A Raptor landolt a németországi Spangdahlem légitámaszponton. A gépek a floridai Tyndall légibázisról indultak. Ezek az ötödik generációs vadászbombázók először jelennek meg Európában, korábban csak egy légibemutatón vettek részt a kontinensen. A négy vadászbombázó mellett az őket támogató C-17 Globemaster III, és a 60 fős kiszolgáló személyzet is megérkezett a bázisra.

Az amerikai kormány korábban bejelentette: az ukrajnai helyzet és a NATO kelet-európai országainak biztonsága miatt telepít Európába F-22-eseket. Ennek a lépésnek azért van jelentősége, mert az oroszoknak egyelőre nincs olyan gépük, ami fel tudná venni a versenyt az F-22-esekkel.

Az F-22-esek ellen tervezett orosz PAK FA várhatóan csak egy-két év múlva áll hadrendbe. Elemzők szerint ez még az amerikai páncélos erők kelet-európai állomásoztatásánál is erősebb üzenet az oroszoknak, elsősorban a gép látóhatáron túli csapásmérő képessége miatt. Az USA olyan adut dobott be a játékba, amire az ellenfélnek elméletileg nincs válasza.

Az F-22-es Raptor a világ első ötödik generációs harci repülője. A besorolása szerint nehéz vadászbombázó gép kiemelkedő manőverező- és lopakodóképessége, illetve fejlett fegyverzete miatt pillanatnyilag egyedülálló erőt képvisel.

Fölényét eddig nem volt alkalma bizonyítani. Éles helyzetben egyedül 2014 szeptemberében vetették be, amikor Szíria fölött dobtak le 1000 fontos, GPS-vezérelt bombákat az Iszlám Állam állásaira.

Rovatok