Index Vakbarát Hírportál

Steve Jobs most nagyon röhögne: szeptembertől a Chrome is tiltja a Flasht-t

2015. augusztus 31., hétfő 07:35

Újabb komoly csapást éri a Flasht, az internetes tartalommegjelenítés egyik alapját: szeptember 1-től a Google Chrome is megválogatja, hogy milyen Flash-alapú elemeket jelenít meg az egyes oldalak betöltésekor. A Mozilla már másfél hónapja, július közepe óta tiltja alapból a Flasht a Firefoxban.

A Flash az Adobe nevű cég terméke, főleg médiaelemek megjelenítésére használják a weblapkészítők, és bár rendkívül sokoldalú eszközről van szó, a Flash biztonsági szempontból lyukas, ráadásul kiemelkedően erőforrásigényes is.

A Google még júniusban jelentette be, hogy minden olyan Flash-alapú elem blokkolását tervezi, ami nem a megjelenített oldal központi eleme, mint például a maguktól elinduló videók. Az akkor kiadott közlemény szerint a felhasználó gépének akkumulátorát fokozottan merítik az ilyen elemek.

A Google ugyan nem említette, de ennél sokkal komolyabb indok a Flash letiltására az a tény, hogy a Flash a gépeket ért támadások nagy részében szerepet játszik, a támadók sokszor használják a Flash egy ismert hibáját ahhoz, hogy átvegyék a hatalmat a megtámadott gép felett.

A felhasználóknak szeptember elseje után is lesz lehetőségük arra, hogy a Flash automatikusan működjön a gépükön, de ehhez módosítaniuk kell a Chrome böngészési beállításait. A tiltás mellett a Google az átalakítás megkönnyítésében is segít: a böngészőben sok Flash-alapú tartalom eleve HTML5-ös alapokra átfordítva jelenik meg. A HTML5 nagyjából ugyanarra jó, mint a Flash, de a megjelenítéséhez nincs szükség olyan, a böngészőn kívüli, extra dolgokra, mint a Flashnél.

A cég már többször figyelmeztette a hirdetőket, hogy igyekezzenek átállni HTML5-re, mert a böngészőpiac jelenleg mintegy 40-45 százalékát uraló Chrome hamarosan már nem lesz olyan engedékeny, mint eddig.

A Flash hanyatlása öt évvel ezelőtt kezdődött, bár ezt sokan még ma sem ismerik el: Steve Jobs, az Apple akkori, azóta rákban elhunyt vezetője 2010. április 29-én jelentette meg Gondolatok a Flashről című nyílt levelét, melyben részletesen leírta, milyen indokok miatt nem engedi, hogy a cég mobil operációs rendszerén, az iOS-en fusson a Flash. Bár akkor sokan azt mondták, Jobs csak az Apple üzleti érdekeit védi a Flash ellen, az indokok között pontosan ugyanazok szerepeltek, amelyekre most a Google hivatkozik. Jobs akkor is azt mondta, hogy a Flash lassú, biztonsági szempontból veszélyes, a tartalmat más, beépített eszköz is tudja kezelni, ráadásul tulajdonképpen semmit nem von le a böngészési élményből, ha a felhasználó nem látja, amit a Flash mutatni akar. (Mondjuk Jobs meg a tepsinyi telefonok sikerét nézte be, sokak szerint ha élne, az iPhone 6 soha nem lett volna ekkora, a 6 Plus meg pláne nem.)

Rovatok