Index Vakbarát Hírportál

Már tabletről is indítható légitámadás

2015. szeptember 19., szombat 22:18

Csak pár simítás egy megfelelően beállított androidos tableten, és valahol a magasban máris felbőg egy A–10 Thunderbolt II repülőgép – vagy ha így jobban tetszik: felröfög a Varacskos Disznó –, hogy a kijelölt célpont fölé repülve szétbombázza azt.

Jól hangzik? A DARPA új találmánya, a Persistent Close Air Support (PCAS) videojátékká változtatja a háborút: egy érintőképernyős eszközzel irányíthatunk halálos csapásmérő fegyvereket.

A DARPA áprilistól júniusig tesztelte az új eszközt a nevadai Nellis Légibázison. A rendszer hatékonyságáról sokat elmond, hogy a hivatalos jelentés szerint akár három klikkeléssel is kijelölhetjük a célpontot és parancsot adhatunk a támadásra. A táblagép nem irányítja a repülőgépet, csak megkönnyíti a földi és légi egységek közti kommunikációt. Az új eszköz segítségével kisebb bombákkal is ki lehet iktatni több célpontot, vagy mozgó járműveket.

A prototípushoz két szoftvert használnak: a PCAS-Groundot (kevésbé hivatalos nevén: Android Tactical Assault Kit), illetve a PCAS-Airt; ezekkel lehet koordinálni a repülőgépek automata célzórendszerét, amik lézerrel és GPS-szel irányított tölteteket lőnek a célpontra.

A hivatalos sajtóközlemény szerint az ötven tesztrepülésből tíz esetben éles fegyvereket is használtak. Az összes teszt sikeres volt, és a csapásméréstől a parancskiadásig eltelt idő sosem volt több hat percnél. A rendszert MV–22 Ospray harci helikopterekkel is tesztelték, és ott sem vallott szégyent.

Rovatok