Index Vakbarát Hírportál

Az FBI egyetemi segítséggel törhette fel a Tort

2015. november 20., péntek 12:05

Egyre inkább úgy tűnik, hogy valóban egy egyetemi kutatócsapattal törette fel az anonimitást nyújtó Tor-hálózatot az FBI. Bár a Carnegie Mellon egyetem közleményben cáfolta, hogy valóban pénzt kaptak volna azért, hogy feltörjék a szoftvert, a szűkszavú és óvatosan fogalmazó közlemény magát az együttműködést nem cáfolja. Eszerint az FBI jogi úton kérhette ki az egyetemhez tartozó kutatóintézetben kidolgozott Tor-törő módszert.

Az FBI még egy tavaly indult nyomozás kapcsán jutott hozzá egy Tort használó gyanúsított adataihoz. A nyomozás az online feketepiac, a Silk Road 2 ügyében folyt, egy Brian Farrell nevű férfit gyermekpornográfia birtoklásáért idén októberben már bíróság elé is állítottak. A Motherboard benézett a bírósági papírokba, ez alapján azt állította, hogy Farrellt azért tudták januárban letartóztatni, mert egy egyetemi kutatócsoport az FBI kérdésére feltörte a Tort, és átadta nekik a gyanúsítottak IP címeit.

Roger Dingledine, a Tor Project vezetője múlt héten vádolta meg az FBI-t, hogy legalább egymillió dollárt fizettek a Carnegie Mellon kutatóinak, hogy segítsenek a Tor feltörésében. Az egyetem a közleményben ezt határozottan cáfolja. Mint írják, a hozzájuk tartozó – egyébként a kormány által finanszírozott – Szoftvermérnöki Intézet feladata, hogy sebezhetőségeket azonosítson, és 

a munkája során az egyetem időről időre kap a kutatásokkal kapcsolatos adatbekérési kérelmeket. Az egyetem tartja magát a törvényekhez, megfelel a jogi kérelmeknek és az együttműködéséért nem kap juttatást.

A fizetésre vonatkozó hírekre korábban az FBI is reagált, de csak azt mondták, azok "pontatlanok" voltak, azt ők sem árulták el, hogy ez az együttműködésre vagy csak a fizetségre vonatkozik-e.

A pénz kérdésétől függetlenül érdekes kérdéseket vet fel az eset. A Tor egy képviselője a Wired kérdésére válaszolva elmondta, többek között olyasmi érdekelné még őket, hogy ha az FBI valóban bírósági adatigényléssel fordult az egyetemhez, honnan tudta, hogy hova érdemes fordulni; illetve a kutatásokat felügyelő egyetemi bizottság vajon jóváhagyta-e az intézetben folyó, számos etikai kérdést felvető kutatást.

Rovatok