Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelték az Anonymoust: ők nem is közölték az Iszlám Állam újabb robbantási terveit

2015. november 21., szombat 19:25 | aznap frissítve

Párizsi, libanoni, olaszországi és amerikai célpontok ellen is támadhat vasárnap az Iszlám Állam – állította az Anonymous. Kiderült azonban, hogy a hekkercsoport nevében valaki más nyilatkozott, hogy növelje a pánikot. A hekkercsoport a múlt héten hirdetett háborút a terroristák ellen. Közzétették a veszélyeztetett célpontok listáját is. De valóban reális a fenyegetés?

Cáfolta az Anonymous, hogy övé lenne az a közlemény, amelyben azt írják, hogy feltörve az Iszlám Állam levelezését újabb európai merényletek terveiről értesültek.

Ezek szerint valaki a nagyobb hatás kedvéért meghekkelte a hekkereket és csak pánikot akart kelteni az újabb terrortámadások rémével.

November 16-án egy Guy Fawkes-maszkos személy feltöltött egy videót az internetre, amiben arról beszélt, hogy az Iszlám Állam vasárnap terrorakciókat akar indítani. (A maszk az Anonymous hekkercsoport szimbóluma.) Az értesülést több hírportál is átvette.

Az Anonymous hacktivistái a párizsi terrorakció után hirdettek háborút az Iszlám Állam ellen. A céljuk, hogy ellehetetlenítsék a terrorszervezet online jelenlétét: felfedjék a kilétüket, tönkretegyék a propagandahálózatukat, és megbénítsák a kommunikációjukat.

Az IB Times cikke szerint az Anonymous szombaton azt állította: bizonyítékuk van rá, hogy

az Iszlám Állam november 22-én terrorakciókat tervez Párizsban, az Egyesült Államokban, Indonéziában, Libanonban és Olaszországban.

Az Anonymous egyik belső csoportja, az OpParisIntel a Pastebin fájlmegosztóra töltötte fel a dokumentumot. Ebben ezt írják:

Napokkal ezelőtt elküldtük az összes bizonyítékokat a hivatalos szerveknek világszerte. Megkapták; innen már rajtuk múlik, hogy mit kezdenek vele. Mivel eddig semmit sem tettek, és már majdnem 22-e van, saját kézbe kell vennünk a dolgokat. Csak azért vállalunk felelősséget, hogy figyelmeztessük a civileket (ha a hatóságok nem tennék meg).

Közzétették a terrorveszéllyel fenyegető célpontok listáját  is. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az emberek, akik elmennének ezekre az eseményekre, tudjanak arról, hogy terrortámadás fenyeget. A másodlagos cél, hogy az Iszlám Állam értesüljön róla, hogy ismerik a terveiket; emiatt kénytelenek lesznek lefújni a támadásokat.

A veszélyeztetett célpontok:

Az IB Times azt írja, kapcsolatba léptek az Anonymousszal, akik elmondták, hogy a bizonyítékokat megküldték a brit titkosszolgálatnak, a CIA-nek és az FBI-nak, illetve az ausztrál kormánynak is, de nem tervezik, hogy a bizonyítékokat is nyilvánosságra hozzák. Ezt azzal indokolták, hogy ha megtennék, mások hamisítványnak hihetnék, mert ezeket az adatokat tényleg könnyű meghamisítani, és egy ilyen akció egyébként is a bizonyítékok megsemmisítéséhez vezethetne.

Az Anonymous tevékenységével foglalkozó AnonNews Twitteren viszont azt írják, hogy fogalmuk sincs, honnan jöhetnek az Iszlám Állam várható akcióiról szóló pletykák.

We did not spread any rumors about possible future ISIS attacks, and frankly, we do not know where the rumors come from.

— Anonymous (@YourAnonNews) 2015. november 21.

A hírt eközben a CBS News is felkapta, igaz, az ő írásuk is főleg az IB Times cikkére alapul. A CBS szerint az FBI megerősítette: valóban tudnak az atlantai terrorfenyegetésről, de nem tartják megalapozottnak az értesülést.

Rovatok