Index Vakbarát Hírportál

Drónvédelmi osztagot állított fel a japán rendőrség

2015. december 13., vasárnap 16:15

Vannak ezek az izék, drónok, vagy háztartási robotrepülőgépek, vagy ki bírja már fejben tartani a korrekt terminológiát. Mindegy is; a lényeg, hogy ezek az izék sokan vannak, zavarják a légi forgalmat, zajosak, beleakadnak a denevérekbe, az megharapja őket, veszettséget szednek össze, meg veszélyesen közel repülnek az utasszállítókhoz, szóval csak a baj van velük. Na jó, közben azért piszok szórakoztatók is.

Japánban már erre is találtak megoldást; hogyisne, hiszen ahol a lőfegyvertartást lepapírozni bonyolultabb, mint az amstetteni rémnek erkölcsi bizonyítványt szerezni, ott ritkán van panasz a közbiztonságra. Ha valamire megoldást nyújt a modern technológia, Japán megtalálja: tudják, a japán mobilok térerejét semmi sem blokkolja, csak egy japán gyártmányú mobiltérerő-blokkoló. Ugyanígy a japán drónokat semmi sem kapja el, csak egy másik japán drón. Hogy hogyan?

Rendőrségi közreműködéssel. És egy jókora hálóval.

A tokiói rendőrség pénteken mutatta be a saját drónvédelmi rendszerét. Ez a világ első rendőrségi különítménye, ami a minidrónok üldözésével foglalkozik; így védik a sűrűn lakott városi területeket. (Japánban, mint tudjuk, ezekből van bőven.) Ha légtérsértő minidrónt észlelnek, a rendőrség drónosztaga beindítja a saját, hálóval felszerelt drónját, és percek alatt levadássza a célpontot.

Első hallásra úgy tűnhet, épeszű ember nem talál ki ilyen hülyeséget, de mivel egy állami szervezetről van szó, sejthető, hogy a gyakorlat rácáfol az elméletre. És valóban, a távvezérlésű drón akció közben tényleg jól teljesít:

Hálóval fogják a drónokat a japánok

Hálóval felszerelt drónokat már korábban is használtak – konkrétan egy nukleáris létesítményt védtek velük –, de a mostani az első alkalom, hogy egy állami rendvédelmi szerv hivatalosan is alkalmazza őket.

Rovatok