Index Vakbarát Hírportál

Akkor bízz az FBI-ban, ha ló legel a sírján

2016. február 23., kedd 09:20

Elég komoly találatot kaptak az amerikai hatóságok azzal, hogy kiderült: nem teljesen igaz az, amit az FBI állít mikor azt mondja, hogy csak most az egyszer, a San Bernardinó-i lövöldözés miatt kéri az Apple-t, hogy törje fel az iPhone-ok védelmét. A Wall Street Journal forrásai szerint az amerikai igazságügyi minisztérium még legalább egy tucat ügyben kérvényezte ugyanezt a gyártótól. Az Apple – ahogy az FBI-nak is – ezekben az ügyekben is megtagadta a telefon feltörését.

A WSJ információi szerint bár a tucatnyi eset nem nyilvános, az biztos, hogy egyik sem terrorizmussal kapcsolatos eset. A lényeg, hogy kiderült: a nyomozóhatóságok nem elszigetelt esetekben lennének rászorulva arra, hogy ki tudják játszani az iPhone-ok titkosítását.

Az, hogy az Apple ellenáll a kérésnek, csak most, a nagy vitát kiváltó eset miatt lett ennyire nyilvános. Az ügy lényege, hogy az egyik San Bernardinó-i lövöldöző iPhone-ja ugyan az FBI-hoz került, a hatóság nem tudja, mi van a telefonban, mert az úgy van beállítva, hogy ha tízszer rosszul írják be a képernyőzár kódját, a készülék minden tárolt adatot töröl.

Az FBI hivatalosan (egy 18. századi törvényre hivatkozva) kérte az Apple-t, hogy fejlesszen le egy olyan megoldást, amivel megkerülhető ez a biztonsági funkció, de az Apple vezetője, Tim Cook a bírósági döntésnek is ellenállva kijelentette, hogy nem áll szándékukban olyan hátsó kaput fejleszteni, amely egy (illetve most már néhány) eset miatt a felhasználók tízmillióinak adatait sodorja veszélybe.

Rovatok