Index Vakbarát Hírportál

Napi alma: összezárnak a techóriások az Apple mellett

2016. február 26., péntek 09:16 | aznap frissítve

A Wall Street Journal információi szerint a nagy techcégek minden eddiginél egyértelműbben állnak ki a rivális Apple mellett az FBI elleni pereskedésben: a (Google-anyacég) Alphabet, a Facebook és a Microsoft közös indítványban támogatja Tim Cook Apple-vezért a titkosítás megvédéséért folytatott harcban. A lap egy másik forrásra hivatkozva azt írja, a Twitter is hasonlóra készül, de az nem világos, hogy ez a cég is az előbbi trióhoz csatlakozik-e, vagy külön beadványt tervez.

Mindennek azért lehet súlya, mert a hetek óta tartó, megosztó vitában alig egy nappal korábban, csütörtökön jött el az a pont, hogy az Apple hivatalos indítványban is megtámadta azt a bírósági düntést, amely kimondta, hogy eleget kell tenniük az FBI kérésének, vagyis segíteniük kell a hatóságot az iPhone titkosításának feltörésében.

Neverending story

Az FBI a decemberi San Bernardinó-i terrortámadással kapcsolatos nyomozásban számítana a cég segítségére, mert nem férnek hozzá az egyik elkövető iPhone-ján található adatokhoz. A titkosítás feloldásához az Apple-nek sincs meg a kulcsa, de az FBI elvárná, hogy segítsenek nekik megkerülni azt az extra védelmi réteget, amely a próbálkozások korlátozásával megakadályozza, hogy saját maguk törjék fel nyers erővel a titkosítást.

Az Apple viszont nemhogy beadta volna a derekát, hanem a hírek szerint még jobban megerősítené a titkosítási eljárását, hogy minden potenciális kerülőutat elvágjon saját maga elől is. Bár a téma a San Bernardinó-i eset miatt vált minden eddiginél aktuálisabbá, az Apple és más cégek már hosszabb ideje csatároznak a hatóságokkal a titkosítás ügyében

Rovatok