Index Vakbarát Hírportál

Még erősebb lett a szuperolcsó miniszámítógép

2016. március 1., kedd 07:11

Újabb változat jelent meg a Raspberry Pi (rPi) nevű, névjegykártya méretű miniszámítógépből. A gép korábbi változatai komoly népszerűséget szereztek, és bár nem feltétlenül mondhatók elsőnek vagy úttörőnek a piacon, az biztos, hogy az elérhető árú hobbigépek kategóriájának sikeréhez komolyan hozzájárult a kis gépek minden korábbi generációja.

A Raspberry Pi 3 legkomolyabb újítása az előző, általunk is tesztelt kettes változathoz képest, hogy ezúttal már a hálózati csatlakozáshoz szükséges wifi, és az okoseszközökkel való kapcsolattartáshoz kellő Bluetooth-csip is helyet kapott a NYÁK-lapon, ezeket korábban csak külső extraként lehetett csatlakoztatni. A specifikációkból kiderül, hogy az új gép ráadásul 1,6-szer gyorsabb lett, mint a tavalyi rPi 2, és ha minden igaz, ez már tényleg sokoldalú, irodai és otthoni felhasználást tesz lehetővé. A minigép megjelenésekor mindig gyorsan elfogy, de elvileg hazánkban is elérhető lesz már az első napoktól, így hamarosan újabb tesztben derítjük ki, mire elég egy 17 ezer forintos, négymagos processzorral és egy gigabájt memóriával szerelt számítógép, ami kisebb, mint a zsebszámológépünk volt az általános iskolában.

Az erősebb hardver mellett fontos megemlíteni, hogy a gép csatlakozófelületeinek száma is bővült. Ez főleg azoknak lesz fontos, akik valamilyen, miniszámítógépet igénylő projekt miatt keresnek maguknak gépet. Az rPi-gépek ugyanis fontos platformját jelentik a különböző elektronikai hobbi-, vagy épp nagyon is tudományos projekteknek. A géphez kapható, kismilliónyi kiegészítő a különböző érzékelőktől és motoroktól kezdve a kameráig, így irodai számítógép, olcsó otthoni mozi-PC, robotirányító központ, vagy akár szervergép is lehet, levelezéshez vagy egyéb rendszerek üzemeltetéséhez, hogy csak néhányat említsünk a lehetőségek közül.

Fontos tudni, hogy bár a lapka kiosztása és mérete nem változott, vagyis a korábbi kiegészítők és tokok (tok is kell, a gép a dobozból kivéve tényleg nem több egy darab nyomtatott áramköri lapnál) is kompatibilisek vele, az új, erősebb hardver erősebb tápot is kíván. Az rpibolt.hu kérdésünkre elmondta, hogy a gép biztonságos működéséhez a hivatalos specifikáció szerint legalább 2,5 amperes MicroUSB-s csatolós tápegység kell.

Rovatok