Index Vakbarát Hírportál

Júliusban érkezik a Windows 10 éves frissítése

2016. március 31., csütörtök 08:36

Komolyan gondolta a Microsoft, hogy a Windows 10 nem operációs rendszerként él tovább, hanem egy rendszeresen frissülő szolgáltatásként. Júliusban megérkezik a Windows 10 Anniversary Update, vagyis a tavaly bemutatott oprendszer szülinapi újítása. Aki már frissített Windows 10-re, az ingyen le is töltheti, sőt, aki benne van a Windows Insider programban, az már most kipróbálhatja az újdonságokat. Ehhez viszont jól jön majd egy profi tollal is vezérelhető érintőkijelzős hibrid, és némi angol nyelvtudás.  

Először is az Edge böngésző támogatni fogja a Windows Hello nevű biometrikus beléptető rendszert, magyarán az ujjlenyomatunk, arcképünk vagy más testrészünk leolvasásával tudjuk majd helyettesíteni a jelszavainkat. Persze csak akkor, ha az adott szolgáltatást már felkészítették erre. Elég nagy szó, hogy a weboldalak is hozzáférnek a biometrikus azonosításhoz, ebben az Edge mindenkit megelőzött.

A profi tollat kezelő tabletek is új eszközöket kapnak, például a Ragacsos Jegyzetek (tudják, a digitális Post-It) is felismeri már a kézírást, és ezen belül azt is, ha egy időpontot is odafirkantunk. Így a Cortana (ha működne magyarul) rögtön fel tudná ajánlani, hogy elmenti a jegyzetet időpontként (de nem működik magyarul).

A Skype is a Cortanától lesz okosabb, a telefonszoftverrel csevegve vásárolhatunk, jegyeket foglalhatunk le, és teendőket menthetünk le.

Ennek már van értelme

Az viszont mindenféle nyelven működik, hogy a tollal a Wordben egész bekezdéseket ki tudunk húzni, ha végigfirkáljuk, és a színes szövegkiemelő is nagyon profin működik. A Bing Térképre is fel lehet rajzolni útvonalterveket, és a Windows kiszámolja nekünk a két pont közti távolságot. Sőt, ahol a térképen megvan a domborzat 3D képe is, ott a felülnézetben húzott vonal pontosan illeszkedik a hegyoldalra, akkor is, amikor oldalnézetre váltunk.

Látványos volt a Sketchpad demója, amikor a Microsoft bemutatta a virtuális vonalzók legkézenfekvőbb használati módját. Ezzel a vonalzóval nem méricskélni kell, hanem a képét a megfelelő helyre mozgatva tökéletesen egyenes vonalakat tudunk húzni, a toll által húzott vonal ugyanis követi a vonalzó élét. Vannak ívelt vonalzók is, hogy ne csak a kockák legyenek boldogok.

A fejlesztők állítólag néhány sornyi kóddal beépíthetik az ilyen menő dolgokra képes Windows Tinta (Windows Ink) támogatását a saját alkalmazásaikba, szóval hamarosan több alkalmazásban is megjelenhetnek ilyen menő dolgok.

Hello Watson

Talán még ismerősen cseng a Project Oxford elnevezés: ennek az arcfelismerő modulját használták fel az ikerpárokat (vagy nagyon hasonló arcú embereket), illetve a képről a korunkat megállapító webes szolgáltatásokban. A gépi tanulási csomag most megkapta a Microsoft Cognitive Services nevet, beárazták az itt elérhető 22 programozási interfészt, és így már bárki építhet belőlük saját appokat.

Ezzel a Microsoft valószínűleg elkezdett felépíteni egy teljesen új termékcsaládot, amely egyszer talán az IBM Watson versenytársa lehet.

Más forrásból

A nyílt forráskód szerelmesei most biztosan a devnullba dőltek bánatukban, ugyanis az Ubuntu Linuxon futó Bash parancssor is elérhetővé válik a Windows Áruházban. Ez nem a Microsoft partizánakciója, a vállalat megállapodást erről az Ubuntut fejlesztő Canonicallal.

A Windows 10 Anniversary Edition javítja a háttérben futó alkalmazások kezelését, egyszerűbb lesz ilyen appokat írni. Megjelenik a kiterjesztések támogatása az alkalmazásokban - ezt a technológiát használja most az Edge böngésző is. Ennek hála az appoknak is komolyabb ökoszisztémájuk lehet, letölthető kiegészítőkkel.

Lett egy felhőben működő megoldás arra, hogy amikor a felhasználó minden egyes Windows 10-es készülékére értesítést kap, akkor azt csak egyszer kelljen kezelni, és ennek az akciónak mindegyik eszközön legyen hatása. Például amikor kapunk egy értesítést egy új emailről, és a mobilon eltüntetjük az erről szóló üzentet, akkor a számítógépen és a tableten már nem kell ugyanezzel az értesítéssel foglalkozni.  

Rovatok