Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem került Codie a karácsonyfa alá

2016. április 13., szerda 17:58

Igazi sikersztorinak ígérkezett a Codie robot, a magyar egyetemisták által összerakott oktatási segédeszköz, amivel az általános iskolás alsósoknak is meg lehet tanítani a programozás alapjait, és emellett még szórakoztató is játszani vele. A huszonéves fiatalokból álló csapat két év alatt eljutott a működőképes prototípustól a gyártásra kész modellig, és az volt a terv, hogy karácsonyra tele lesznek a boltok Codie robotokkal.

Pár hete azonban aggasztó emailek érkeztek a szerkesztőségünkbe, reménykedő vevőktől, akik rendeltek a robotból, de még semmit sem láttak belőle. 

Megpróbálnák kideríteni, hogy egy valós termékről van-e szó?

- kérdezte tőlünk egy reménykedő anyuka, aki a gyermekének rendelt egy robotot.

Ez is tipikus magyar történet lesz?

- kontrázott rá egy másik, kissé borúsan látó olvasónk.

Az aggodalom teljesen jogos, hiszen elég sok pénzről van szó - a robot körülbelül 45 ezer forintba kerül -, és boltban úgy vásárolunk, hogy a fizetés után hamarosan a terméket is megkapjuk. A Codie robot azonban az Indiegogo közösségi finanszírozási kampánya keretében került értékesítésre, és ebben későbbi teljesítést ígértek. A gond az, hogy az ígért időpont tavaly év végén volt, és azóta hónapok teltek el.   

Ördögi spirál

Legutóbb tavaly decemberben írtunk a Codie-ról, akkor kezdték az összeszerelést, és nagyon úgy tűnt, hogy minden rendben is lesz. A csapatot vezető Lipécz Ádámmal, a Codie társalapítójával hétfőn ültünk le beszélgetni, és azt mondta, hogy mostanáig körülbelül a megrendelők felének tudták leszállítani a robotot.

„Vakon mentünk előre, és december 23-ig mi is elhittük, hogy ott lesz a Codie a fa alatt, minden rendben lesz” - mondta Lipécz Ádám. „Az a helyzet, hogy túlvállaltuk magunkat a gyártással, mert rossz volt a pénzügyi tervezés. Minden tőkét a gyártásra fordítottunk, hogy gyorsan tudjunk növekedni. Túl sok robothoz rendeltünk alkatrészeket.”

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a robot kulcsfontosságú alkatrésze, a motor 70 százaléka hibásnak bizonyult, és a hiba kiszűrése és a válogatás időbe került. „Volt még ezen kívül más alkatrész is, amely nem felelt meg az előzetes specifikációknak, időbe került míg megoldást találtunk ezekre” - fejezte be Lipécz.

Ennek lett az a következménye, hogy le kellett mondani nagyon sok megrendelést, és nem maradt pénz a szoftver befejezésére sem. Az androidos szoftver gyártását eleve külső csapatra bízták, és amikor elfogyott a pénz, nem tudták tovább fizetni a bérelt programozókat.  A pénzügyi malőrrel összefüggésben is távoztak néhányan a csapatból, de olyan is volt, aki egy jól fizető ajánlatért hagyta ott a kezdő vállalkozást.

Egy tavaly év végi kutatás szerint a közösségi finanszírozási projektek 9 százaléka bukik meg, de a többségük már a kezdeti fázisban, amikor a projekt elindulni sem tud. Mi történik akkor, ha késik egy termék? Az Indiegogo útmutatója szerint a legfontosabb a transzparens kommunikáció, és hogy a vevők a gyártóval közösen keressenek elfogadható megoldást.

Nincs megállás

A megmaradt csapat megfogyva dolgozik tovább a projekten. Semmiképp sem szeretnék hagyni, hogy vásárlók százai maradjanak teljesítetlen ígéretekkel, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezek teljesüljenek. A Codie most újabb tőkeemelés előtt áll, és előreláthatólag május végére tervezik leszállítani azokat a robotokat, amiket még nem kaptak meg a vevőik. Dolgoznak egy Scratch verzión is, melyet minél hamarabb szeretnének kiadni, mert Lipécz szerint az a legfontosabb, hogy a robotot valamiképpen lehessen programozni.

A Scratch egy széles körben ismert és használt oktatóeszköz, és ezt már a tavalyi CoderDojo tanfolyamokon is kipróbálták a résztvevő gyermekek a robotokkal. Androidra és iOS-re a nyár folyamán érkezik meg a programozást is támogató app - reméljük, ez már a tervezett határidőre.

Rovatok