Index Vakbarát Hírportál

Hekkerekkel törette fel az iPhone-t az FBI

2016. április 13., szerda 10:50

A nagy Apple-FBI vita, amelyben a nyomozóiroda arra kötelezte volna a techcéget, hogy feltörje a saját titkosítását, néhány hete azzal zárult, hogy az FBI visszavonta a bírósági indítványát, mert időközben sikerült külső segítséggel hozzáférniük a San Bernardinó-i merénylő Iphone-ján tárolt adatokhoz. Eddig úgy tudtuk, hogy egy Cellebrite nevű izraeli cég segített a hatóságnak a telefon feltörésében, de a Washington Post most úgy értesült, hogy valójában hekkereket bíztak meg a feladattal, akik egy egyszeri pénzdíjat kaptak a segítségükért.

A lap szerint a profi hekkerek keresték meg az FBI-t egy addig ismeretlen sebezhetőséggel, majd ezt kihasználva fejlesztette egy hardveres megoldást, amellyel úgy tudta az FBI feltörni a négy számjegyű belépőkódot, hogy ki tudták kerülni azt a biztonsági megoldást, amely tíz sikertelen próbálkozás után minden adatot törölt volna.

Azokat a hekkereket, akik hibákat keresnek, majd felhívják ezekre az adott szolgáltatás fejlesztőinek figyelmét, hogy kijavíthassák a sebezhetőséget, white hat (fehérkalapos) hekkereknek szokás hívni. A black hat hekkerek azok, akik inkább kihasználják a megtalált hibákat, hogy felhasználói adatokat lopjanak. A Washington Post szerint az FBI-nak most segítő hekkerek közül legalább az egyik egy harmadik, köztes kategóriába tartozik (grey hat), akik szólnak ugyan a sebezhetőségről, de nem a fejlesztőknek szólnak, hanem hatóságoknak vagy más cégeknek adják el, amelyek a hiba kihasználásával megfigyelésre alkalmas eszközöket fejleszthetnek.

Az ebben az esetben kihasznált hiba mindenesetre bevallottan rövid ideig használható csak fel, és csak az iOS9-et futtató iPhone 5C-k esetében működik. Még kérdéses, hogy az FBI végül megosztja-e utólag az Apple-lel, hogy milyen hibát használtak ki a hekkerek segítségével, vagy úgy dönt az ebben illetékes bizottság, hogy megtarthatják maguknak ezt az információt.

Rovatok