Index Vakbarát Hírportál

Az FBI nem talált semmit a feltört iPhone-on

2016. április 15., péntek 15:47

Egyelőre semmi jelentőset nem talált az FBI a San Berndardinó-i terrorista hekkerek segítségével feltört iPhone-ján – értesült a CBS News egy bűnüldöző forrástól. Ennek ellenére folytatják a megszerzett adatok elemzését, annak reményében, hogy mégiscsak találnak végül valamit, ami felhasználható a nyomozásban.

A szövetségi nyomozóiroda és az Apple között hónapokig húzódó vitának a középpontjában az az iPhone 5C állt, amelyet a rendőrök által lelőtt Syed Rizwan Farook jelszóval védett, ezért nem tudtak hozzáférni a terrorista adataihoz. Az FBI sokáig arra kötelezte volna az Apple-t, hogy maga segítsen feltörni vagy megkerülni a saját titkosítását, de mivel a cég se fér hozzá az erősen titkosított adatokhoz, ha tudtak is volna segíteni, ehhez valamilyen speciális megoldást kellett volna kidolgozniuk.

A cég ellenállt, mert attól tartottak, hogy az FBI valójában predecenst akar teremteni, és ha segítenének nekik, utána a későbbiekben erre az ügyre hivatkozva más esetekben is arra lehetne kötelezni őket – vagy adott esetben más gyártót –, hogy asszisztáljanak bármilyen hatósági kérésnek. Bár az FBI sokáig azt állította, az Apple nélkül nem férnek hozzá az adatokhoz, ezt végül mégis megoldották, amiben több szakértő is annak a bizonyítékát látja, hogy az FBI valóban a konkrét eseten túlmutató céllal ragaszkodott volna az Apple segítségéhez.

Az, hogy egyelőre nem találtak semmit, természetesen nem jelenti azt, hogy adott esetben a hatóságok ne találnának értékes információt egy-egy gyanúsított vagy elkövető eszközén. Azt azonban jól illusztrálja, hogy az FBI és a hasonló szervezetek gyakran túl nagy hangsúlyt fektetnek az egyre nagyobb nyilvánosság előtt zajló titkosítási vitában arra, hogy a titkosítás gátolja a nyomozást. Ezzel szemben már a párizsi és brüsszeli terrortámadásokkal kapcsolatban is felmerült, hogy a hagyományos hírszerzési eszközök elhanyagolása nagyobb problémát jelenthet.

Az FBI-Apple csörtének egyébként még közel sincs vége. Bár a San Bernardinó-i telefon lefutott ügy, más tárgyalásokon is ütközik a két szervezet hasonló okból, illetve kongresszusi meghallgatás is vár rájuk a témában.

Rovatok