Index Vakbarát Hírportál

A Google a Fiat Chryslerrel gyártana önvezető autót

2016. április 29., péntek 17:13

A Wall Street Journal értesülése szerint a Google és a Fiat Chrysler közös önvezető autó gyártását tervezi. A tárgyalások állítólag hónapok óta folynak, és már előrehaladott fázisban tartanak.

A Google már legalább hat éve fejleszti a maga önvezető autós technológiáját, és a szoftver fejlesztése illetve a kaliforniai utcai tesztvezetések mellett a szabályozás kialakításában is erősen lobbizik, hogy az felkészülten várhassa a sofőr nélküli autók forgalomba állását – vagyis hogy például ne fordulhasson elő, hogy törvény írja elő a sofőr nélküli autóba a sofőrt.

A techcég ugyanakkor továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem akarnak ők maguk beszállni az autógyártásba, ehelyett hagyományos gyártókkal akarnak partnerségre lépni, és az ő autóikat beszállítóként ellátni az autonóm működéshez szükséges technológiával. Az olasz-amerikai Fiat Chrysler mellett másokkal is tárgyalnak, legutóbb decemberben lehetett arról hallani, hogy a Forddal is megállapodnának.

Ezek az együttműködések az elemzők szerint az autógyártóknak is jól jöhetnek, mert az autóipar jövőjében a technológia egyre fontosabb szerepet játszik; illetve a Google is sokat nyerhet, ha minél előbb működő autókban tudják a szoftverüket. Pláne, hogy a hírek szerint az Apple is egyre sűrűbben kacsintgat az autógyártás felé.

Rovatok